Svi znamo za Y2K bug, softversku grešku zbog koje su mnoga računala „poblesavila“ na Novu godinu 2000., ali jeste li znali da usporedivu grešku ima i GPS sustav? Kao što stara računala nisu imala dovoljno memorije da bilježe pune brojke godina (1999. i 2000., a ne samo ’99. i ’00.), tako nisu imala ni dovoljno memorije da bilježe više od 1024 tjedna – zbog toga se GPS sustav svakih 19,7 godina resetira. Posljednji put se to dogodilo u travnju ove godine, no iz nekog razloga problem se na iPhoneu pojavljuje tek ovog vikenda.

U nedjelju, 3. studenog 2019. u 13 sati, iPhone 5, iPhone 4S i iPad (svi modeli prve četiri generacije koji se spajaju na mobilnu mrežu) prestat će ažurirati točnu lokaciju preko GPS-a, a isto tako i točno vrijeme. To znači da će im prestati raditi ne samo sat i kalendar, nego i e-mail, Safari (ili bilo koji drugi web preglednik), iCloud i AppStore…

Da bi to izbjegli, morate ažurirati iOS na najnoviju verziju (10.3.4 za iPhone 5 ili iPad četvrte generacije, odnosno iOS 9.3.6 za iPhone 4S ili iPad s modemom prve, druge ili treće generacije). Detalji su opisani ovdje.

Problemi se ne pojavljuju kod starijih iPhonea.

Važno je napomenuti da, ako problem ne uklonite na vrijeme, do nedjelje, više ga nećete moći sami ukloniti: morat ćete odnijeti uređaj na servis.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.