Mobitel je distrakcija. Za sve nas. Dohvatimo ga u trenutku kada bi trebali nešto konkretno napraviti, i onda nas on odvuče negdje sa strane, podalje od onoga što bi trebali napraviti toga trenutka.

Naravno da smo si sami krivi za to, nije kriv mobitel. Ali, kako da vratimo kontrolu?

Srećom, postoji softver koji se bavi upravo tim zadatkom: organizacijom vremena. RescueTime je, kako mu ime kaže, softver kojem je zadaća da radite manje – tako da se organizirate da odvojite radno vrijeme od slobodnog vremena. Ako ih razdvojite, moći ćete se bolje posvetiti i jednom i drugom, pa će vam se činiti da imate više vremena…

RescueTime

Organizacija vremena

Prvi korak je instalacija RescueTimea ne sve vaše mobitele (Android, iOS) i računala (Windows, Mac, Linux ili Chrome). Nakon toga neko vrijeme ne morate ništa raditi: ostavite softver da u pozadini bilježi čime se bavite, na što trošite vrijeme, da bi znao preporučiti kako da preuzmete kontrolu nad njim.

Ne nemojte očekivati previše: RescueTime ne govori hrvatski, pa će njegovu umjetnu inteligenciju neke aktivnosti zbuniti…

Naravno, softver ni ne očekuje da će vama određivati raspored: sami ćete odabrati koliko se želite baviti svojim poslom, kada je slobodno vrijeme a kada morate odraditi obaveze. To će RescueTime izvesti tako da vam u zadano vrijeme blokira obavijesti s društvenih mreža, pa čak i e-mail.

Da bi vam pomogao da si optimizirate raspored, RescueTime će prikazati detaljna izvješća o tome kada i kako trošite svoje vrijeme – slobodno i radno.

Po našem iskustvu, rezultati će vas iznenaditi! Za neke stvari znate da im posvećujete previše vremena, ali RescueTime će vas upozoriti na neke kojih niste bili svjesni.

Aplikacija je besplatna, a postoji i plaćena verzija koja će za 6$ mjesečno dodati još mogućnosti analize vremena – ako treba, i za cijeli tim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.