Navikli smo da je Galaxy Note golema stvarčica – jer taj je mobitel zamišljen tako da nudi sve moguće mogućnosti – ali ovaj Note izgleda kao malko oveći mobitel: nikako se ne može nazvati golemim!

Trik je u tome što je okvir toliko skroman – zauzima manje od deset posto prednje površine! – da doista možete i zaboraviti da uopće postoji. Dakako, to nije jedina razlika u odnosu na lanjski model, koji je nudio manji ekran uz veće gabarite: novi se model može pohvaliti i drugim poboljšanjima, a sva ona dovode do jedinstvenog zaključka: zar je ovo doista Note? Navikli smo da je Note beskompromisno velik, težak, glomazan – i prihvaćali smo to, jer nudi više nego drugi, „normalni“ mobiteli. A sada više ne moramo: najjači model je i dalje beskompromisno skup, ali više nije beskompromisno velik.

Dizajn i performanse

Na testu smo imali obje verzije: „običan“ Note 10 i Note 10 Plus sa još većim ekranom veće razlučivosti (6,8″ umjesto 6,3″, 2280*1080 umjesto 3040×1080); ni on se ne doima puno većim od „normalnog“ mobitela pa smo većinu vremena proveli s njim.

Uzmite u obzir da vaš autor ima povelike ručerde; ako to nije slučaj i s vama, svratite u neku trgovinu i isprobajte kako vam Plus leži u ruci u odnosu na običan Note.

No razlike nisu samo fizičke. Plus ima puno više memorije: 12 naspram 8 GB (što isprva vjerojatno nećete ni osjetiti, ali ako volite igre i koristite zahtjevne aplikacije – one nove će ubrzo znati iskoristiti više memorije), jedna dodatna kamera straga i – očekivano – jača baterija. Međutim, ta baterija je neproporcionalno jača od one na „običnom“ Noteu: nudi čak 4300 mAh – što je itekako dobrodošlo, jer Note, obzirom na sve svoje mogućnosti, itekako brzo troši bateriju, a ova na Plusu će izdržati i najzahtjevniji radni (ili igraći?) dan.

Veća baterija na Plusu donosi i dodatni plus: podržava punjenje snagom od čak 45 Watta („običan“ Note 10 ide samo do 25 W. Dobra vijest je da se ta golema baterija njime može posve napuniti za tek nešto više od pola sata – a loša je da takav punjač nećete dobiti u prodajnom paketu: valja ga dokupiti.

Kada se sve to zbroji i oduzme, Note 10 Plus je posve vrijedan razlike u cijeni – koja nije mala, ali već smo rekli da je Note skup, no iz opravdanih razloga.

Pa krenimo s nabrajanjem tih razloga. (Preskočit ćemo one općepoznate: bežično punjenje baterije, i drugog mobitela; vodootpornost; podrška za najnovije standarde mobilnih mreža, uključujući i one koji još nisu dostupni kod nas.) Kako smo već navikli, ekran novog Notea je najbolji uopće. Imponira ponajviše oštrinom, a u odnosu na stare modele, najviše je poboljšana svjetloća.

Procesor je također Samsungov vlastiti, i jedan od najjačih uopće (premda ne i najjači!) a isto vrijedi i za većinu ostalih čipova (osim za one odgovorne za kameru – o njima kasnije).

Kompromisa ipak ima. Standardna verzija nema utora za memorijsku karticu – Plus ga ima – a obje verzije nemaju ni klasični priključak za slušalice. Ipak, većini korisnika oni ni neće nedostajati, jer s Noteom dolaze USB-C slušalice AKG-a koje su daleko bolje od onakvih kakve obično dobijemo uz mobitel.

Softver i sučelje

Nakon što smo nahvalili sve te silne mogućnosti Samsungovog šampiona, moramo priznati da ima i nedostataka. Primjerice, lako je nehotice aktivirati dodatne funkcije, posebice one do kojih se dolazi pritiskom na rub ekrana. Uopće, u želji da priskrbi što više jedinstvenih prednosti svom šampionu Noteu, Samsung je nakrcao gomilu mogućnosti u njegov softver. E sad, jednima će to biti velika smetnja, a drugima velika prednost – sve ovisi o tome koliko ste spremni (pro)učiti nove mogućnosti, i koliko imate živaca i vremena kopati kroz njih, ali činjenica je da Samsung već godinama nije ponudio toliko noviteta u svom softveru u odnosu na standardni Android.

To najbolje pokazuju mogućnosti vezane uz S Pen olovku. Note je nastao baš zbog nje – po njoj je i nazvan – ali prošli su dani kada ste olovku mogli iskoristiti samo za pisanje bilješki. O mogućnostima S Pena mogli bismo potrošiti više prostora nego što će zauzeti čitava ova recenzija, ali dovoljno je reći da će svatko naći nešto za sebe. Primjerice, otkrit će zgodno pokretima ruku upravljati snimanjem, slušanjem glazbe ili pregledavanjem fotki i videa…

Dobra vijest je i Link to Windows: skup alata koji omogućuju da iskoristimo veliki ekran, tipkovnicu i miša PC-a da bi lakše pristupili podacima s mobitela i uskladili ih s onima na PC-u.

Kamere i zvuk

Straga su četiri kamere: “obična” od 12 megapiksela, širokokutna (123°), telefoto s 2x optičkim zumom i četvrta, koju ima samo Plus verzija, a služi za mjerenje dubine – idealno za bokeh efekt.

Samsung nije samo povećao broj kamera – i tako se konačno priklonio trendu – nego je i uveo moderne, napredne mogućnosti kao što su one vezane uz AI.

Pa ipak, kamere su nam ostavile gorak okus: riječ je o najslabijoj osobini novog Notea.

Kad malo bolje razmislimo, to zapravo i ne čudi. Kako je konkurencija snizila cijene, Samsung je morao negdje „prišparati“, a najlakše je to postići ekonomiziranjem oko kamera, jer one su najskuplja komponenta.

Drugim riječima, Note 10 nema najbolje kamere na tržištu: ako vam je to važan faktor, za manje novce možete kupiti mobitele koje će snimiti bolje snimke.

Naravno, to ne znači da će Note snimiti loše snimke (premda je i to moguće: pogledajte naše uzorke, koji su nastali bez naročitog truda). Umjetna inteligencija najčešće radi dobar posao s poboljšavanjem slika, a još više impresionira kod videa. Jedinstvena prednost je Live Focus video efekt koji zamućuje pozadinu ili joj uklanja boju, dok Super Steady eliminira trzanje. Korisna mogućnost je i Zoom-In Mic. Aplikacija za uređivanje videa nudi još mnoge dodatne efekte, a njome se lako upravlja pomoću S Pena.

Uzorci snimaka

Opći dojam

Da se vratimo na početak: Note je zamišljen kao najjači mobitel (ne samo Samsungov!). I to je i uspio.

No razlika nije tako uvjerljiva kao ranije. Ne možemo se oteti dojmu da konkurencija grabi naprijed većim koracima nego prije. Primjerice, Huawei Mate P30 Pro ima bolju kameru – i nižu cijenu – a čak i stari arcirival iPhone ne zaostaje kao prije: po pitanju kamere, ali i manje-više svega drugoga.

Kada se sve skupa zbroji i oduzme, Note je vjerojatno najjači mobitel kojeg možete kupiti, po mnogim osobinama jedinstven i iznad konkurencije. Zapravo mu je najveća konkurencija Samsungov vlastiti S10, koji kroz najnovije nadogradnje dobiva i mnoge njegove (dosad jedinstvene) prednosti.

+

  • Gabariti
  • S Pen mogućnosti
  • Performanse

  • Kompliciran
  • Nema priključka za slušalice
  • Kamere ispod konkurencije

6,8″

1440*3040

12 GB

256 GB, SD

12/16/12/0,3 MP

4K video

196 g

7,9 mm

4300 mAh

fiksna

8.499 kn

Samsung

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.