Google Fotografije (Google Photos) stalno dobivaju nove mogućnosti, a najnovija je da dodate face tag: obilježite tko je osoba na fotografiji.

Na taj način, lako možete kasnije jednim potezom naći sve fotografije vama važne osobe (i lako ih sve obrisati ako vam prestane biti važna).

Dakako, postoji „kvaka“: Google će omogućiti da obilježite samo osobe koje on prepozna kao osobe: ako ne shvati da je na slici čovjek – primjerice, zato što je u sjeni, ili je lice snimljeno pod neobičnim kutom – Google vam neće ponuditi da obilježite tko je tko.

Po našem iskustvu, algoritam za prepoznavanje lica ne radi baš sjajno: mnoga lica uopće nije prepoznao kao lica, (pogotovo ona nova, od kojih ima samo snimku-dvije), brojna je prepoznao krivo a posve je ignorirao lica na crno-bijelim fotografijama te pse i mačke – premda je najavljeno da će i njih prepoznati.

Ostaje nam nadati se da će Google postupno srediti te nedostatke – što će ići automatski, kao i uvođenje ovih novih mogućnosti: za njih nije potrebno preuzeti novu verziju softvera, jer su implementirane na serveru. (I uvode se postupno – ako nemate gore opisanih mogućnosti, ne brinite: za koji dan će se pojaviti, same od sebe.)

Google je obećao da neće iskoristiti podatke o osobama koje imate na fotografijama, da ti podaci ostaju poznati samo vama i da se neće koristiti za serviranje oglasa. Ako ipak želite posve isključiti mogućnost da Google Fotografije prepoznaju lica, to možete učiniti tako da otvorite izbornik (tri vodoravne crte u gornjem lijevom uglu), odaberete Postavke (Settings) i isključite mogućnost Grupiranje sličnih lica – Google će tada obrisati sve podatke koje je pohranio o licima koja je prepoznao na fotografijama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.