Često se vode rasprave o tome je li ovo ili ono zdravo u vezi mobitela – najčešće o zračenju – ali u posljednjih nekoliko godina samo je jedna teza univerzalno prihvaćena: da škodi gledati u ekran mobitela noću. Navečer bi oni trebali emitirati drugačije osvjetljenje, koje eliminira plave nijanse koje zamaraju oči – i usput štedi bateriju.

Po običaju, Apple je prvi reagirao i u iOS-u 13 uveo Dark Mode (koji vrijedi i za sistemske aplikacije i za nezavisne, pisane za novi iOS). Google je uveo Dark Theme u svoj Android 10 ali on je dostupan na svega postotak-dva od svih Android mobitela. Što je još gore, na Androidu proizvođači nezavisnih aplikacija nemaju običaj slušati upute Velikog brata nego rade po svome, pa noćni način rada morate podešavati za svaku aplikaciju posebno. Veliki proizvođači mobitela, kao što je Samsung, instaliraju vlastita rješenja – ali ona vrijede samo za njihove vlastite aplikacije.

Stoga smo se okrenuli nezavisnim aplikacijama, a među njima nam je zapeo za oko (u mraku) Dark Mode njemačkog autora Juliana Eggersa.

Dark Mode

Noćni prikaz

Dark Mode je savršeno jednostavna aplikacija – i praktički nema nikakvih mogućnosti. I ništa ne košta. (Ako baš hoćete, možete ju platiti 7, 15 ili 37 kuna – koliko procijenite da vrijedi – a zauzvrat će vam se maknuti oglasi (koji ni ovako nisu upadljivi), dobit ćete widget i moći ćete birati boje tipaka u aplikaciji.

Nikakvih mogućnosti nema jer sve radi automatski: nakon instalacije, kada uključite Auto, aplikacija će provjeriti sistemsko vrijeme i svaki dan se uključiti/isključiti automatski, čim padne mrak/svane dan. Inače će se uključiti i isključiti ručno – na vaš zahtjev.

Naravno da ni Dark Mode ne zna uključiti noćni način rada na baš svim aplikacijama: zasad su podržane manje-više sve Googleove aplikacije, kao i neke nezavisne među kojima su Instagram i Deezer.

Radi na Androidu sve do stare verzije 4.3, a autor priznaje da ima problema s nekim modelima Xiaomija i Samsunga.

Važno je napomenuti da Dark Mode neće ukloniti plavičaste nijanse osvjetljenja koje su noću štetne za oči – samo će uvesti tamnu pozadinu i svijetla slova, kako bi ekran bio čitljiviji u mraku. No na ovakvo osvjetljenje nije se teško naviknuti: stoga će ova aplikacija odgovarati svima, i možemo ju mirne duše preporučiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.