Screenshot je „stručan“ naziv za sliku koja prikazuje ekrana. Prije ili kasnije, zatrebat će vam ta mogućnost – pa će dobro doći da zapamtite kako do nje doći.

Na PC-u je jednostavno: na tipkovnici imate tipku Print Screen (Prt Sc) koja služi upravo tome. Doduše, neće snimiti sadržaj ekrana ako samo nju stisnete: morate istodobno stisnuti i tipku Ctrl (ili Alt ako želite snimiti samo aktivan prozor, a ne cijeli ekran). Bilo kako bilo, snimka ekrana se neće snimiti: samo će se kopirati u clipboard. Morate otići u Paint ili neki drugi program za obradu fotografije da bi ondje snimili sliku ekrana.

Na mobitelu je jednostavnije! Slika će se automatski snimiti. Sve što trebate je istodobno stisnuti tipku za uključivanje/isključivanje (Power) i tipku za stišavanje (Volume Down). Na većini mobitela su odmah jedna pored druge.

Jednostavno? Baš i nije. Naime, mnogi proizvođači mobitela ne poštuju ova jednostavna pravila nego uvode vlastita – stoga provjerite može li se na vašem Android mobitelu doista snimiti ekran na gore opisan način.

Na „čistom“ Android mobitelu će nakon snimanja (kojeg će signalizirati zvukom i iskakanjem slike s bijelim okvirom) izaći i obavijest koja vam nudi da sliku uredite, snimite ili obrišete.

Na iPhoneu je jednostavnije: istodobno pritisnite gornju bočnu tipku (za poglašnjavanje) i tipku Home. Na novijim iPhoneima (X, XS, XR, 11) nema tipke Home, pa ćete umjesto nje stisnuti bočnu tipku (Power) i tipku za pojačavanje glasnoće.

U oba slučaja, morat ćete držati tipke samo sekundu: ako dulje držite, aktivirat će se druge funkcije.

Nakon uspješnog snimanja, ekran će bljesnuti, čut će se zvuk „okidanja“ kao na fotoaparatu, a na donjem lijevom kutu ekrana pojavit će se minijatura snimke zaslona.

foto: Apple

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.