Koje su najpopularnije zaporke (passwordi)? Nije to tajna: hackeri otkrivaju milijarde njih – ovog mjeseca je otkrivena baza s jednom milijardom zaporki – a sigurnosna tvrtka Keeper Security svake godine objavljuje top-ljestvicu najpopularnijih, kako smo već pisali.

Ta ljestvica donosi 25 najpopularnijih zaporki, ali kako one sve više „cure“ na Internet, jedna druga sigurnosna tvrtka, NordPass, objavila je Top 200 najčešće korištenih zaporki.

Na vrhu su one najpredvidljivije: 12345, 123456 i 123456789 – one su otkrivene u više od 6 milijuna slučajeva.

Među prvih 15 su još par varijanti tog najpredvidljvijeg passworda (njegova najdulja varijanta, 1234567890, najmanje je popularna). Među prvih deset su još nekoliko ultra-predvidljivih zaporki kao što su test1, password, asdf i qwerty.

Naravno, i u nastavku liste je mnoštvo zaporki kojih bi se svatko mogao lako dosjetiti: iloveyou, 1234, abc123, test, qwertyuiop, password1 (taj je sigurno popularan kod usluga koje zahtijevaju devet znakova od kojih je barem jedna brojka), a slijede popularna imena, sportovi, sportaši, filmske zvijezde, pjevači i – psovke…

Pouka je: potrudite se oko zaporke. Smislite neku koju možete zapamtiti – barem za one usluge koje su vam važne i koje ćete često koristiti. Savjete za biranje zaporki smo već objavili, kao i prikaze softvera koji ih pamti, kao što je ovaj.

Ako se pak brinete da su vaše zaporke već provaljene, to možete provjeriti na haveibeenpwned.com.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.