Pogledate li na Wikipediji što je to 0G mreža, online enciklopedija će vam ponuditi odgovor: kolokvijalni naziv za prve mobilne mreže, koje su nastale prije službenih standarda za globalne mobilne mreže. Međutim, taj naziv se službeno koristi i za pravu globalnu mrežu, koja se rabi za komunikaciju – ali ne između ljudi, nego između strojeva. Predstavio ju je, početkom ove godine, Sigfox: vodeći svjetski proizvođač IoT opreme.

0G mreža je potpuno funkcionalna u više od 60 zemalja svijeta, najvećem dijelu Europe, a uskoro i na cijelom našem planetu, preko satelita. Do 2023. godine pokrivat će više od milijarde uređaja.

No ta raširenost nije njena glavna prednost. Važnija je sigurnost: ne želite da podaci o vašem poslovanju dospiju u krive ruke – a to je u ovom slučaju posve nemoguće.

Kao mreža izgrađena upravo za IoT, 0G nudi i druge prednosti: niska potrošnja energije (nisu potrebne baterije, pa ni mrežni priključak), niska cijena i povezivost sa svim postojećim bežičnim mrežama (Bluetooth, GPS, 2G/3G/4G i Wi-Fi) – zatrebaju li vam – kao i povezivost s različitim specijaliziranim softverskim rješenjima.

Za što se sve može iskoristiti 0G? Vjerojatno vam je već palo na pamet rješenje koje možete primijeniti u svom poslovanju ali neće biti naodmet navesti par primjera: u opskrbnom lancu i logistici, proizvodnji, energetici i komunalnim uslugama, osiguranju, pametnim gradovima, domovima i uredima… Zamisao je jednostavna: maleni čip će vas obavijestiti o stanju stvari – o čemu god da se radilo: o zauzetosti mjesta, temperaturi, vlažnosti, osvijetljenosti ili nečem sedmom.

0G mreža ne služi zato da uređaj prenese gigabajte podataka nego samo onoliko koliko je neophodno: jedan čip će najčešće poslati svega nekoliko bajtova (do 12, u nekim slučajevima samo tri!), ali preko tri primatelja – da ne bi bilo greške. 0G oprema je savršeno jednostavna za uporabu (instalacija traje najviše minutu – doslovce) ali ako vas zanimaju detalji, o njima možete više pročitati na stranicama ovlaštenog hrvatskog zastupnika, tvrtke IoT Net Adria.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.