Jučer je formirana radna grupa koja će surađivati na razvoju, a zatim i na uvođenju i promociji novog standarda za proizvode namijenjene „pametnom“ domu, s posebnim naglaskom na sigurnost.

Ono što izdvaja ovu inicijativu od gomile sličnih su velika imena, koja se inače rijetko mogu vidjeti zajedno na okupu: osnivači su Amazon, Apple i Google te alijansa Zigbee koja oko bežičnih standarda okuplja tvrtke kao što su IKEA, NXP, Samsung, Schneider Electric, Signify (bivši Philips Lighting), Silicon Labs i Texas Instruments.

Nova inicijativa, čiji je radni naziv Connected Home over IP (znajući Apple, ne sumnjamo da će s vremenom dobiti zvučnije i pamtljivije ime) stvorit će open source standarde, koje će proizvođači moći koristiti bez naknade.

Proizvodi „pametnog doma“ nisu se uhvatili na tržištu onako brzo kako se očekivalo – najviše zato što nije bilo jedinstvenog standarda: zamislite, tko bi koristio bežične mreže da umjesto jednog standarda za 3G/4G/5 G mobilne mreže, Wi-Fi i Bluetooth postoje po pet-šest standarda koji su međusobno neuskladivi?

Drugi problem koji je usporio uvođenje promjena, a kojeg veliki igrači kane riješiti udruživanjem snaga, jest pitanje sigurnosti. Kada je riječ o vlastitom domu, tu nam je sigurnost još važnija nego na poslu: okupljanje vodećih igrača trebalo bi uvjeriti kupce da će biti sigurni – a ne da snimke iz njihove spavaće sobe iscure na internet…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.