Kalifornijska tvrtka UltraSenseSystems ovog je tjedna izvirila iz anonimnosti da bi predstavila proizvod koji će zamijeniti tipke na mobitelima – a zatim i na drugim uređajima, od kućne elektronike i auta do medicinske opreme.

Novi čip velik je 1,42,40,49 mm (da, milimetara – manji je od glavice pribadače), neosjetljiv je na vlagu i ekstremne temperature, a može se ugraditi ispod stakla, metala, drva, plastike i keramike.

Ključna prednost novog ultrazvučnog senzora, koji je nazvan TouchPoint, je cijena: očekuje se da će koštati oko dva dolara – koliko košta i „normalna“ tipka, ali za TouchPoint ne treba izrezivati rupu na kućištu; dovoljno ga je postaviti ispod stakla. U konačnici, proizvođači će stoga uštedjeti koristeći novu tehnologiju – jer neće trebati rezati kućište da bi se napravila rupa za tipku – a dodatni bonus je da nepostojanje rupa povećava šanse da uređaj bude vodootporan.

TouchPoint će se moći koristititi u raznim uređajima, ali UltraSenseSystems će ga isprva ponuditi proizvođačima mobitela – navodno je ponuđen petorici najvećih svjetskih proizvođača – a tvrtka najavljuje premijeru u smartfonima već 2020.

Koristit će se ne samo umjesto tipki za uključivanje/isključivanje nego i kao zamjena za druge tipke – za igranje, snimanje… ali i kao „zamjena“ za tipke kakve danas ne postoje: primjerice, prilikom snimanja selfieja na stražnju stranu mobitela bi se moglo ugraditi nekoliko senzora koji bi upravljali raznim funkcijama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.