Pitate se što će vam 4K televizori, kad praktički nema TV kanala koji emitiraju u tako visokoj razlučivosti – a teško se možete dočepati i 4K filmova i serija? Odgovor je jednostavan: 4K dobro zvuči – i, jasno, dobro izgleda kada ga se uspijete dočepati.

Naravno da 8K još bolje zvuči i još bolje izgleda (i još je manja šansa da ćete ga se dočepati). Stoga ne čudi što su vodeći proizvođači televizora ove godine na vodećem svjetskom sajmu CES listom predstavili 8K televizore.

Najglasniji je pritom bio Samsung. Njihov najjači novi model Q950 nudi 8K u tijelu debljine 1,5 centimetara (svugdje – ne samo na jednom dijelu), praktički bez okvira: ekran zauzima gotovo 99% površine!

Pored 8K razlučivosti i gotovo nevidljivog okvira, taj je TV zanimljiv i po ekstenzivnom korištenju umjetne inteligencije: ona je zadužena za dizanje „obične“ (4K, HD i slabije) slike na 8K, ali i za inteligentnije prilagođavanje slike prema osvjetljenju u prostoriji, isto takvo prilagođavanje zvuka (ako netko uključi usisavač ili blender, automatski će se pojačati) i internetske veze: da vam gledanje 8K i 4K filmova ne proguta cijelu vezu, Samsung Q950 će automatski kompresirati i dekompresirati filmove koje gledate online.

Samsung Q950 se na američkom tržištu može kupiti po početnoj cijeni od 2499 dolara, za 55″ model, od preksutra.

LG je na CES-u 2020 predstavio čak 13 novih OLED televizora, među kojima su i 8K modeli, a ta razlučivost dolazi i na NanoCell LCD modele.

Objavljena je i cijena ranije predstavljenog 65“ savitljivog OLED televizora: 60.000 dolara.

Televizore koji će prikazivati 8K sliku najavio je i TCL, a imat će i certifikat nove 8K asocijacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.