Bluetooth koristimo za raznorazne stvari: od bežičnog prebacivanja podataka između mobitela i računala do upravljanja gadgetima kao što su autići na daljinski. No Bluetooth se najčešće koristi za sviranje glazbe – s mobitela i računala na bežične zvučnike i slušalice. Stoga je bilo vrijeme za poseban standard, a njega je udruženje Bluetooth SIG predstavilo jučer na sajmu CES 2020.

Bluetooth LE Audio, kako se zove novi standard, donosi više prednosti. Za početak, manju potrošnju energije – što znači da će prištedjeti bateriju i onoga što svira (slušalica, zvučnika) i onoga sa čega svira (mobitela?). Današnji Bluetooth svirači često znaju ostati bez sapi…

Manju potrošnju će ostvariti i zahvaljujući novom codecu, nazvanom LC3 (punim imenom: Low Complexity Communications Codec – ako nekoga zanima). On osigurava prijenos manje količine podataka – dakle, i rijeđe prekide zbog smetnji – te bolju kvalitetu zvuka, u kojem će uživati audiofili.

Prednosti ima još: tako Bluetooth LE Audio omogućava multi stream: istodobno emitiranje zvuka na više uređaja – što je korisno ako više slušatelja poželi slušati glazbu po vašem izboru, a istodobno pojednostavljuje prebacivanje s različitih uređaja – kao i broadcast: emitiranje zvuka s jednog uređaja svima koji se nađu u blizini a žele slušati vaš „program“. U tom scenariju spajanje ide brzo i jednostavno (uparivanje nije neophodno, jer kod emitiranja ima manje sigurnosnih rizika) a emitirati se može na nekoliko kanala: primjerice, ako se nađete u čekaonici punoj turista, možete izabrati zvuk na vašem jeziku.

Konačno, novi standard je možda najbolja vijest za korisnike slušnih aparata: oni koji ih koriste dosad su morali skuplje plaćati za Bluetooth izvedbu jer ona nije bila standardizirana pa ju je svaki proizvođač morao sam izvoditi.

Detaljna specifikacija novog standarda očekuje se ovog proljeća, a prvi uređaji koji ga podržavaju stižu u drugoj polovici godine; Bluetooth LE Audio uređaji vjerojatno će se masovno početi pojavljivati tek nagodinu…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.