Ako ste pomislili da smo AMD u naslov stavili prije Intela po abecednom redu, ili naprosto po kronologiji jer je imao tiskovnu konferenciju na sajmu CES 2020 sat vremena prije Intela, u krivu ste. AMD smo stavili na prvo mjesto jer je to naprosto – zaslužio.

AMD-ova udarna novost je četvrta generacija Ryzen procesora za prijenosna računala – prva proizvedena 7-nanometarskom tehnologijom (Intel je zapeo na 10 nm). Kako tvrde u AMD-u, njihov Ryzen 7 4800U je 90 posto brži od Intelovog prvaka i7 1065G7.

AMD je predstavio i treću generaciju Threadripper procesora, koja udvostručuje broj jezgara na 64, te novu grafičku karticu Radeon RX 5600 (koja pripada sredini ponude, između 5500 i 5700).

Što je najzanimljivije, AMD je objavio cijenu i datum izlaska svakog od noviteta – za razliku od Intela, koji nije objavio nijedan datum, a kamoli cijenu.

Intelov udarni novitet je Tiger Lake, ranije najavljena nova generacija procesora za mobilna računala o kojoj ni sada nije objavljeno previše detalja. Ta, deseta generacija Intelovih mobilnih procesora očekuje se sredinom godine.

Puno više detalja nije objavljeno niti o DG1, Intelovom prvom samostalnom grafičkom procesoru, koji koristi novu grafičku arhitekturu Xe (koja će, dakako biti uključena u nove procesore).

Dosta pozornosti je dobio i Project Athena – Intelova platforma ‘ultraprijenosnih’ računala koja obuhvaća 25 modela vodećih proizvođača (među kojima su i prva dva Chromebooka: Asus Chromebook Flip i Samsung Galaxy Chromebook) a do kraja godine njihov broj će se povećati na 50.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.