Da najprije riješimo dvojbu: zašto bi uopće prelazili sa Windowsa 7, koji rade sasvim zadovoljavajuće, na nove Windowse 10? Odgovor je vrlo jednostavan: morate. Na današnji dan, 14. siječnja 2020., ističe period do kojeg Microsoft jamči podršku za Windowse 7. Nakon tog datuma, više nećete biti zaštićeni ako se pojavi neka gadna sigurnosna rupa u Windowsima 7 – a takve se rupe pojavljuju gotovo svakodnevno (jedna se pojavila baš danas – PC World špekulira je li to slučajno). Stvar je dobre volje Microsofta hoće li izdati zakrpu ili ne. Za očekivati je da ipak hoće, barem neko vrijeme – ali samo za one najveće, najgore probleme – sve rupe sigurno više neće krpati.

A Windowse 7 još uvijek koristi više od trećine korisnika Windowsa, kako procjenjuje NetMarketShare.

Mediji procjenjuju (i pozivaju se na tvrdnje anonimnog Microsoftovog djelatnika na Redditu) da se Microsoftu ipak više isplati da se besplatno prebacite na nove Windowse nego da se suoči s nezadovoljstvom stotina milijuna korisnika starih Windowsa. Godinama ih je nagovarao da prijeđu na nove Windowse – čak je neko vrijeme nudio besplatnu nadogradnju – a kada je ona istekla (30. srpnja 2016.), jednostavno ju je potiho produžio. Drugim riječima, službeno više ne možete besplatno nadograditi Windowse 7 na Windowse 10 – ali u praksi, ipak možete! Pokazat ćemo vam kako.

(Naš je savjet: napravite to što prije, jer Microsoft se u svakom trenutku može predomisliti i ukinuti ovu mogućnost.)

Bez brige, cijeli postupak nije kompliciran i provest ćemo vas kroz njega korak po korak.

Za početak, morate imati legalnu, plaćenu verziju Windowsa 7, i to Home ili Professional (Windowsi će se nadograditi na odgovarajuću verziju Desetke) ali ne Enterprise: ona nije podržana.

Neki korisnici su se žalili da im nadogradnja nije uspjela kada su, u želji da očiste smeće koje se s vremenom nakupi korištenjem Windowsa (i instalacijom raznoraznog softvera) obrisali Windowse 7 i ponovno ih instalirali – stoga to nismo ni pokušali.

Dakle, kako instalirati Windowse 10? Za početak, otvorite web adresu microsoft.com/hr-hr/software-download/windows10 i odaberite Preuzmite alat odmah.

I – to je to. Instalacija će zatim potrajati oko sat, možda i dva, a da vam ne bi bilo smrtno dosadno, tu i tamo će vas nešto i upitati (bez brige, ništa komplicirano!) i prikazivati neke postotke. A kada završi, nove Windowse ne morate čak ni aktivirati: tijekom instalacije, Microsoft će automatski obaviti i to za vas.

Naravno, nakon instalacije vas čeka gomila posla: na novi sustav se treba naviknuti, proučiti hrpu njegovih mogućnosti da bi ga prilagodili sebi, a računajte da će – kao i uvijek – novi Windowsi biti sporiji od starih…

Dobra vijest za kraj: ako imate Windowse 8 ili 8.1, kojima još ne ističe podrška ali svejedno ih želite zamijeniti Windowsima 10, sve navedeno u tekstu vrijedi i za njih: postupak besplatne nadogradnje je isti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.