Puna je godina dana prošla otkako je Microsoft najavio da će svoj web preglednik Edge prebaciti s vlastite platforme na onu koje je razvio Google a zatim poklonio open source zajednici, pod imenom Chromium.

Na kôdu Chromiuma zasnivaju se još dva web preglednika: Opera i Vivaldi.

Novi Edge može se preuzeti ovdje za Windows (sve verzije, uključujući i Windowse 7, koje od jučer Microsoft više ne podržava – ali u ovom slučaju hoće, jer Google je najavio da će razvijati Chrome za Windowse 7) te za macOS. Verzije za Android i iOS su još u beta fazi razvoja.

Novi Microsoftov preglednik ima gotovo sve mogućnosti Chromea. Neke ipak nisu još implementirane, primjerice povijest i ekstenzije se ne sinkroniziraju na svim računalima (i mobilnim uređajima) koje koristite – ali zato sve ekstenzije koje koristite u Chromeu mogu raditi i na novom Edgeu. A tu su, naravno, i ekskluzivne mogućnosti koje je dodao Microsoft: primjerice, može se podesiti razina do koje vas web odredišta mogu pratiti trackerima: možete to posve zabraniti (čime gubite personalizirane oglase), posve omogućiti (ako imate povjerenja u web odredišta) ili ostati u sredini.

Novi Edge ima i Internet Explorer mode kojim će se biranim web odredištima predstaviti kao stari browser.

Koliko je Microsoftu trebao prijelaz na novu platformu web preglednika, najbolje pokazuju rezultati StatCountera: Chrome je uvjerljivo najpopularniji web preglednik, sa gotovo dvije trećine korisnika, slijede Safari i Firefox. Više korisnika od Edgea (koji je, usput budi rečeno, podrazumijevani – default – web preglednik na Windowsima 10) imaju i Samsung Internet (podrazumijevani web preglednik na Samsungovim mobitelima), UC Browser (Alibabin preglednik kojeg preferiraju mnogi Kinezi), Opera i – pazite sad! – Internet Explorer.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.