Izgubili ste mobitel? Nema razloga za paniku: on najvjerojatnije još uvijek odašilje informaciju gdje se nalazi…

Pronađi Android mobitel

Često smo rogoborili o tome kako Google prati gdje se nalazi vaš mobitel ali u ovakvoj situaciji ta mogućnost dobro dođe! (Ako ste ju ostavili uključenom – ako niste sigurni, na Androidu možete provjeriti tako da otvorite Postavke, pa Google pa Pronađi moj uređaj (kao na donjoj slici) – prije nego što ga izgubite.)

Kada shvatite da je vaš mobitel izgubljen, možete ga potražiti pomoću web adrese android.com/find.

Ako vaš uređaj još uvijek radi, Google će pronaći gdje se nalazi (otprilike – možda ne baš u metar točno – ovo vam nije od velike koristi ako ste ga zagubili kod kuće!).

Na raspolaganju su vam tri mogućnosti. Reproduciraj zvuk će pokrenuti glasno zvono na vašem izgubljenom mobitelu (samo ako je zvono uključeno!) – to može biti od koristi ako je mobitel u poznatom okruženju, među dobrohotnim nalaznicima. U tom slučaju, možete aktivirati slijedeću opciju: Zaštitite uređaj. Ona vam daje mogućnost da upišete poruku i svoj telefonski broj koji će se prikazati na ekranu zagubljenog mobitela. (Pazite, nemojte upisati broj izgubljenog telefona, nego onog gdje vas se taj čas može dobiti!)

A što ako se mobitel nalazi na mjestu koje vam nije poznato, gdje je malo vjerojatno da je okružen dobrohotnim nalaznicima? U tom slučaju na raspolaganju vam je treća opcija: Izbriši uređaj. Ona vam neće pomoći da ga vratite, ali će izbrisati sve vaše podatke – za koje ne biste voljeli da dospiju u krive ruke.

Ako imate noviji Samsungov mobitel, na raspolaganju su vam dodatne mogućnosti preko Samsungove usluge Pronađi moj mobitel.

Pronađi moj iPhone

Nema vašeg iPhonea? Bez brige, i njega je lako naći. Svaki iPhone ima uključenu uslugu Find My iPhone (na iOS 13 uređajima zove se jednostavno Find My) – gore opisane mogućnosti Googlea i Samsunga su nastale po uzoru na ovu uslugu.

Dakle, ako je vaš iPhone, iPad, iPod ili Apple Watch izgubljen (ili – auf! – ukraden) posjetite web adresu icloud.com i ondje ćete moći na mapi pronaći gdje se nalazi uređaj. Detaljnije upute nalaze se ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.