Gmail je najpopularnija platforma za e-mail: više od polovice e-mail poruka u svijetu šalje se preko nje. Jedan od razloga je taj što Gmail ima gomilu mogućnosti koje druge e-mail usluge nemaju. Primjerice, jeste li znali da Gmail omogućava undo (otkazivanje) slanja poruka – čak i nakon što su one već poslane?

Kvaka, dakako, postoji: ne možete otkazati slanje poruke bilo kada. Nakon što je ona već odaslana i nakon što je stigla primatelju – i nema smisla da ju otkazujete: već je kasno. Poanta je da otkažete slanje u onih par sekundi otkako ste stisnuli Pošalji – onda kada je poruka otputovala, ali još nije doputovala do korisnika.

Nakon što ste stisnuli Pošalji (Send – ako koristite Gmail na engleskom), Gmail će na dnu poruke napisati Slanje (Sending) a nakon otprilike pet sekundi Poslano (Sent). Desno od toga piše Odustani (Cancel) ili Poništi (Undo) – ako u tih pet sekundi shvatite da ste nešto pogriješili, i da ne želite poslati tu poruku, dovoljno je da pritisnete tu naredbu, i poruka neće otputovati na odredište. Gmail će ponovno otvoriti ekran za pisanje poruke, da možete ispraviti ono što vam je palo na pamet…

Kako smo naveli, imate pet sekundi vremena da otkažete slanje poruke – najčešće je to dovoljno. Međutim, taj rok možete i produljiti: na 10, 20 ili čak 30 sekundi! Nažalost, tu mogućnost nemate na mobitelu: pojavit će se tek na proširenom izborniku, kakav se pojavljuje samo kada Gmailu pristupate s računala. Dakle, otvorite Gmail na računalu, odaberite Postavke (Settings) – naći ćete ih na ikoni zupčanika, gore desno – i odaberite novu vrijednost pored četvrte po redu stavke (Poništi slanje: Vrijeme otkazivanja slanja). Odaberite Spremi promjene (Save changes) na dnu prozora i – još ste sigurniji od slanja neželjenih poruka!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.