Avast, jedan od najpopularnijih antivirusnih programa, prodaje privatne podatke više od stotinu milijuna svojih korisnika, objavljeno je u zajedničkom istraživanju specijaliziranih medija Motherboard i PC Magazine.

Podatke prodaje specijalizirana tvrtka u Avastovom vlasništvu Jumpshot među čijim klijentima su giganti kao što su Google, Microsoft, IBM, Pepsi, L’Oréal… „Istražite svaku pretragu, svaki klik i svaku kupovinu. Na svakom siteu.“ – njihov je slogan.

I dok Jumpshot inzistira kako su podaci o korisnicima anonimni, dva medija koji su „provalili“ priču detaljno opisuju kako je jednostavno od „golih“ podataka o posjetima webu doći do imena i prezimena korisnika – pogotovo jednom Googleu koji će dobiti podatke o tome kada je korisnik posjetio YouTube i koliko je milisekundi proveo gledajući određeni video.

A kad već spominjemo „gole“ podatke, Motherboard spominje kako se među podacima mogu naći i on o posjetima porno adresama, zajedno s detaljima o tome što ih „napaljuje“.

Avast se već našao u središtu sigurnosnog skandala prošlog mjeseca, kada je autor ekstenzije AdBlock Plus, Wladimir Palant, demonstrirao kako se taj antivirusni softver koristi za prikupljanje privatnih podataka korisnika.

Dodatak, 30. siječnja 2020. Avast je danas objavio da se odriče podataka Jumpshota i zatvara ga.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.