Europski je parlament jučer usvojio rezoluciju koja propisuje da će svi mobilni uređaji morati koristiti USB punjače.

Usvojena je s 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih a obvezuje Europsku komisiju da do srpnja 2020. donese odgovarajući zakon.

Zanimljivo je da se u rezoluciji ne spominju tehnički detalji – čak se ni ne propisuje da USB priključak na mobilnom uređaju mora biti tipa USB-C, no u praksi svi mobiteli novijeg datuma već imaju taj tip USB priključka.

Iznimka je iPhone. Apple je već ranije izrazio službeno neslaganje s ovim prijedlogom, jer on bi natjerao Apple da na europskom tržištu uvede standardni USB priključak u iPhone, iPad i ostale svoje uređaje – umjesto Lightning konektora na kojem zarađuje, jer ga je sam razvio.

U zakonu će biti propisano i kako osigurati kompatibilnost bežičnih punjača, kao i to da proizvođači više ne moraju isporučiti punjač sa svakim novim uređajem (jer svi koriste isti!) te mjere koje će potaknuti prikupljanje i reciklažu starih kablova i punjača.

EU procjenjuje da se u svijetu svake godine odbaci 50 milijuna metričkih tona e-otpada – što je 6 kilograma po osobi. U samoj Europi je puno gore: još u 2016. godini prosjek po stanovniku je iznosio 16,6 kilograma po stanovniku.

Inače, prijelazu na USB punjače najviše je pridonijela legislativa EU iz 2014. (koja tada još nije uvela USB punjač kao zakonsku obvezu, ali ju je najavila).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.