Lani je objavljeno kako Huawei prodaje više mobitela od Applea, a sada je potvrđeno da to vrijedi i na godišnjoj razini – a ne samo u pojedinim tromjesečjima.

Dvije tvrtke specijalizirane za istraživanje tržišta, Canalys i Counterpoint Research, objavile su slične rezultate o prodaji smartfona u svijetu lani. Prvi je i dalje Samsung, čiji se udio smanjio na dvadesetak posto. Huaweijev udio procjenjuje se na 16-17%, a ta je tvrtka jedina zabilježila značajan rast prodaje. Njime je preskočila Apple, koji je, kao i većina ostalih proizvođača, zabilježio lagani pad, na 13% tržišta.

Zanimljivo je da je Huawei u posljednjem tromjesečju zapravo zabilježio pad – u to je vrijeme stupio na snagu bojkot američke administracije. No, Huawei je na godišnjoj razini ipak zabilježio veliki rast – ponajviše zahvaljujući rastu na domaćem, kineskom tržištu na kojem prodaje 60% svojih smartfona, a gdje mu je udio narastao na gotovo 40%, procjenjuje Counterpoint.

Xiaomi zauzima četvrto a Oppo peto mjesto na globalnoj top-ljestvici s oko 8% tržišta. U Top 10 su još četiri kineska proizvođača; samo su tri proizvođača izvan Kine u Top 10 (Samsung, Apple i LG).

Na godišnjoj razini, prodaja smartfona je drugu godinu zaredom zabilježila pad, no Canalys ističe kako je u posljednjem tromjesečju 2019. zabilježen rast od (1%), a kako je lagani rast zabilježen i u prethodnom tromjesečju, očekuje da će se trend rasta nastaviti.

Većina je analitičara očekivala da će Huawei zabilježiti i veći pad nakon američkih sankcija, zbog kojih kupcima najnovijih modela Huaweija više nisu dostupne Googleove aplikacije kao što su Gmail, Chrome, YouTube i kompletna Google Play trgovina. Huawei je krenuo razvijati vlastite alternative; između ostalog, angažirao je TomTom za alternativu Google Kartama (što je napravio i Apple kada je pokretao vlastiti Apple Maps – ali nije se pokazalo uspješnim). Wang Fei, čelnik Huaweija u našoj regiji, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Beču kako tvrtka više neće koristiti Googleov softver ni ako se zabrana ukine, no američki glasnogovornik tvrtke je to ubrzo demantirao.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.