Svaki dan se pojavljuje gomila novog zloćudnog softvera koji čini svakojake gadosti na našim mobitelima, računalima… Većinu njih, srećom, nikad ni ne upoznamo, ali neki su stvarno iritantni! Primjerice, xHelper. Nije jako rasprostranjen: Symantec je u listopadu prebrojao „samo“ 45.000 zaraženih mobitela. Ali problem je u tome što mu od ožujka – otkad je registriran – još nitko nije našao lijeka. Antivirusni programi ga znaju prepoznati, ali ne znaju ga ukloniti…

xHelper ne radi ništa strašno – ne briše vaše podatke, niti ih skriva – nego dosađuje: iskakanjem pop-up prozora i notifikacija, koje će vam prije ili kasnije nasmrt dosaditi.

Mjere opreza su standardne: nemojte instalirati aplikacije niti ikakav softver mimo Google Play Trgovine – i sigurni ste, jer u njemu nema zloćudnog softvera kao što je xHelper.

Autorima antivirusnog softvera je ipak trebalo punih deset mjeseci da otkriju način da uklone xHelper, i to zato što za svoje održavanje koristi upravo – tu istu Google Play Store aplikaciju. Naime, kako je konačno otkrio i opisao Malwarebytes ovoga tjedna, taj virus ne može ukloniti ni reset na tvorničke postavke – jer virus bi se zakamuflirao među Googleove datoteke.

Da ga uklonite, napravite slijedeće:

  • Instalirajte Malwarebytes za Android (besplatan je, a možete ga preuzeti na Trgovini Google Play)
  • Ako već nemate neki file manager, instalirajte ga s Play Trgovine (Malwarebytes preporučuje Astro)
  • Otvorite Postavke -> Aplikacije -> Trgovina Google Play -> Onemogući
  • Pokrenite Malwarebytes da pronađe i ukloni xHelper (i druge zloćudne programe)
  • Otvorite file manager i potražite sve datoteke i mape čiji naziv počinje s com.mufc. Kada ih nađete, neka vam sortira sve datoteke i mape po datumu (kao na donjoj slici) i obrišite sve koji imaju isti datum, sat i minutu kao com.mufc
  • Omogućite Trgovinu Google Play (isti postupak kao u trećem koraku, samo što na kraju odaberite Omogući umjesto Onemogući).
Malwarebytes

To je sve, više neće biti gnjavaže s reklamnim obavijestima! 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.