Već smo navikli da Microsoft Office dolazi kao jedan paket na računalima, a da ga na mobitelima koristimo zasebne (i besplatne) aplikacije. Ali čini se da Microsoft mijenja ploču. Lani u travnju najavljen je Office kao monolitna aplikacija za mobilne uređaje (Android i iOS). I dok se iOS više ne spominje, jučer je u tišini (bez ijedne riječi na službenim stranicama) izašla konačna verzija Microsoft Officea za Android. Može se preuzeti .

Vjerojatno se pitate: zašto monolitni Office, kada možete koristiti samo pojedine aplikacije, kada (i ako) vam zatrebaju? Microsoft na nudi jednostavan odgovor na to pitanje – ali nudi par scenarija u kojima je lakše sve obaviti pod jednom kapom: primjerice, lako je usnimiti neki dokument kamerom i odmah ga spremiti (i, ako treba, urediti) u Wordu ili Excelu, pa kasnije pretvoriti u PDF (potpisan prstom!) – sve na jednom mjestu, bez skakanja iz aplikacije u aplikaciju.

Sve skupa „teži“ manje od 100 MB – manje od tri zasebne aplikacije (Word, Excel i PowerPoint) a sadrži dobar dio dodatnih Microsoftovih aplikacija koje bi inače morali zasebno preuzeti: OneDrive, Office Lens, OneNote…

Ipak, sve nije savršeno: kako primjećuje Android Police, aplikacija radi samo okomito, a ne i u landscape načinu rada, i ne radi na tabletima i Chromebook računalima – za razliku od pojedinačnih Office aplikacijama, koje nemaju spomenutih ograničenja.

Microsoft jasno naglašava da morate platiti Office (može i 365) ako želite koristiti sve njegove mogućnosti na Androidu (ako ga već niste kupili). Međutim, nije jasno hoće li i dalje Word, Excel i PowerPoint ostati raspoložive kao odvojene aplikacije, ili će Microsoft u prvi plan gurati Office kao jednu, jedinstvenu aplikaciju i na mobilnom uređajima.

Za ilustraciju, Microsoft Office za Android je preuzelo 50.000.000 korisnika – što zvuči kao veliki broj, no dobar dio ga je dobio već instaliranog u sklopu Samsungove promocije, a sam Word za Android je preuzelo više od 20 puta više ljudi: preko milijarde.

Dodatak, 19. veljače: Od danas je dostupna i verzija za iOS.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.