Google Karte (Maps) ovih su dana navršile 15 godina, a to se proslavilo uvođenjem novih mogućnosti.

Vjerojatno ste primijetili da je aplikacija dobila novu ikonu, a Amerikanci su dobili i nove mogućnosti – još prije dva tjedna (predstavljene su ovdje) a mi u Hrvatskoj smo ih dobili prekjučer. Radi se o pet novih ikona koje su se pojavile na dnu početnog ekrana (kao na donjoj slici): Istražite, Vožnja, Spremljeno, Doprinos i Ažuriranja.

Pod Istražite nalazi se Googleov prijedlog mjesta koje vrijedi posjetiti u blizini: u prvom redu onih gdje možete nešto pojesti i popiti, a zatim i onih gdje se možete kulturno uzdignuti (muzeji, povijesna mjesta) ili se odmoriti (parkovi). Ispod tih prijedloga se u slijedećem redu nude Predstojeći događaji (nogometne utakmice, koncerti) i zanimljiva mjesta za posjetiti – a sve skupa se temelji na 200 milijuna lokacija, koliko ih je u Googleovoj bazi, i na 20 milijuna podataka koje korisnici Google Karata dodaju svakodnevno (kako se Google nedavno pohvalio, dodajući kako je među njima manje od 1% spama).

Slijedeća stavka, Vožnja, zapravo je prilično neprecizan prijevod engleskog termina Commute; riječ je o stavki koja će vam prikazati koliko ćete brzo stići na posao (ili u školu/na faks…) ili s njega. (Ako ste Googleu prijavili gdje stanujete i gdje radite; ako niste, možete dodati te podatke kroz izbornik iza tri okomite točke u gornjem desnom uglu.) Preko nje možete brzo doznati kako brzo možete doći do kuće/posla i koji je najbrži put onamo, obzirom na situaciju u prometu.

Treća stavka, Spremljeno, prikazuje mjesta koje ste vi spremili – kao lokacije koje su vrijedne da ih ponovno posjetite, ili da zapamtite gdje su. Alternativno, ovdje možete pronaći sva mjesta na kojima ste bili…

Posljednje dvije stavke su manje zanimljive: Doprinos će vam biti interesantan ako imate običaj recenzirati razna mjesta na Google Kartama a Ažuriranja su stavka koja još nije funkcionalna za nas, korisnike u Hrvatskoj…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.