WhatsApp se hvali maksimalnom zaštitom koja onemogućuje nepozvane da vidi što pričate i s kim pričate. Ta zaštita još nije probijena – toliko je jaka da vjerojatno neće ni biti – ali tu je uvijek ljudski faktor: najčešći uzrok najgorih rasapa…

Grešku je prvi primijetio – i twittao – Jordan Wildon, novinar Deutsche Welle. Zahvaljujući njoj, na Googleu se može naći gotovo pola milijuna WhatsApp grupa – koje bi trebale biti tajne, izbrojala je programerka Jane Wong.

O čemu se radi? Na WhatsAppu je lako formirati grupu. Ona je, sama po sebi, zatvorena i za nju neće znati nitko tko nije pozvan. Međutim, svatko tko je član može pozvati nove ljude u grupu. Dovoljno je da klikne opciju Pozovi pozivnicom (Invite to group via link) – ako nakon toga odabere Pošalji pozivnicu putem WhatsAppa (Send link via WhatsApp), sve OK; ali ako odabere neku od druge dvije opcije, Kopiraj pozivnicu ili Podijeli pozivnicu – ona će završiti na Googleu i drugim javnim odredištima. A zatim, svatko može kliknuti na pozivnicu i pridružiti se grupi – nije mu potrebno odobrenje administratora – a onda može vidjeti tko je sve u grupi, saznati njihov identitet (uključujući broj telefona) i pročitati sve što su ikada napisali i podijelili u grupi.

Očito, nije riječ ni o kakvom bugu, nego o grešci – ljudskoj grešci.

WhatsApp ju je u međuvremenu ispravio (jučer!). Grupe više nisu javno izlistane na Googleu, ali još se mogu naći na drugim tražilicama, kao i na Facebooku i ostalim društvenim mrežama.

Razgovori 1:1 na WhatsAppu nisu ugroženi, ali savjetujemo da provjerite u kojim ste sve grupama, tko je sve u društvu s vama i što ste ondje pisali… Ako treba, obrišite!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.