Nakon što je novi igrač, londonska Omdia, prva top-ljestvicu najprodavanijih mobitela prošle godine, jučer su to isto brže-bolje obavile dvije starije tvrtke, specijalizirane za istraživanja tržišta.

Tako je Canalys objavio top-ljestvicu najprodavanijih mobitela koja se vrlo malo razlikuje od one koju je sastavila Omdia (prvih 5 su identični, a drugih 5 su malko promijenili mjesta) dok je Counterpoint Research objavio nešto drugačiju ljestvicu. Na njoj su, opet, isti mobiteli na prva četiri mjesta (iPhone XR i 11 koji je drugo mjesto zaradio za svega 4 mjeseca prodaje ; slijede dva Samsunga koji su zamijenili mjesta: A50 i A10) ali pravo iznenađenje nas čeka na petom mjestu: ondje je Oppo A5 koji se u drugim istraživanjima ne pojavljuje. Ovdje je istisnuo Redmi Note 8 na čije je pojavljivanje Xiaomi osobito ponosan jer taj je telefon izašao na tržište tek najesen – a to mu je bilo dovoljno da zaradi mjesto u godišnjem Top 10. Ostatak top-ljestvice zauzimaju ostali modeli iPhonea i Galaxyja.

No Counterpoint je objavio jedan detalj kojeg ostali nisu: top 5 najprodavanijih mobitela po regijama. Tako smo saznali da je u našoj regiji – Europi – najprodavaniji mobitel Samsung Galaxy A50. Slijede dva iPhonea i dva Galaxyja koji su i na globalnom Top 5.

Od ostalih regionalnih top-ljestvica, najdosadnija je sjevernoamerička na kojoj svih pet mjesta zauzimaju iPhonei, koji se u ostatku svijeta uopće ne pojavljuju (osim u APAC regiji, gdje je XR na trećem mjestu). Tih pet modela iPhonea zauzimaju čak 30% tržišta, dok u ostalim regijama pet najprodavanijih mobitela zauzima 5-10% ukupnog tržišta.

U regiji MEA (Bliski istok i Afrika) svih pet mjesta zauzimaju Samsungovi modeli, a slično je i u Latinskoj Americi gdje se na treće mjesto ugurala Motorola s modelom E5 Play.

Zanimljivo je da se Huawei, koji je po svim istraživanjima tržišta treći najveći proizvođač na svijetu (ispred Applea, iza Samsunga), pojavljuje samo na kineskoj top-ljestvici, s P30 na petom mjestu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.