Tim kineskih i američkih znanstvenika demonstrirao je kako je moguće preuzeti kontrolu nad smartfonom, bez znanja njegovog vlasnika, uz pomoć ultrazvuka.

Za početak, potrebno je istrenirati mobitel tako da „prepoznaje“ glas svog vlasnika – a to znači: snimiti stvarni glas vlasnika i stvoriti dovoljno uvjerljivu kopiju koja izgovara potrebne naredbe. Zatim je potrebno te glasine snimiti kao ultrazvukove – zvukove na frekvencijama koje nisu čujne ljudskom uhu, ali mobitel će ih registrirati. Konačno, potrebno je postaviti uređaj koji će emitirati ultrazvukove u blizini mobitela – mete – i kao jednu od prvih ultrazvučnih naredbi isključiti zvuk i ekran, tako da vlasnik ne vidi i ne čuje da mobitel ima novog naredbodavca.

Cijeli postupak je nazvan SurfingAttack i detaljno opisan ovdje.

Očito, mala je šansa da će se netko potruditi i proći cijeli postupak da bi preuzeo kontrolu nad vašim mobitelom – osim iz šale – ali ako ste svejedno zabrinuti za mogućnost preuzimanja kontrole nad vašim mobitelom, dva si savjeta za zaštitu: nemojte ostavljati mobitel na „golim“ stolovima (dovoljno je da ga postavite na stolnjak, ili neku tkaninu – kroz nju ultrazvuk neće proći) i/ili onemogućite virtualnog asistenta dok je telefon u stand-by načinu rada.

SurfingAttack je isproban na 17 smartfona i pokazao se uspješnim na njih 15. Podjednako je uspješan sa sva tri virtualna asistenta: Siri, Google Assistant i Bixby. Postoje dvije teorije o tome zašto upad nije uspio na preostala dva mobitela – Samsung Galaxy Note 10 Plus i Huawei Mate 9 – zbog njihovog zaobljenog tijela ili zbog materijala kućišta…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.