Dok Kinezi zabranjuju igre koje zapletom podsjećaju na pravu dramu koja se odvija oko koronavirusa – to se dogodilo igri Plague Inc. – Sveučilište Washington koristi igru u borbi protiv virusa.

Foldit je puzzle koji je pokrenut još 2008., a cilj joj je da igrač što savršeniji sklop proteina. Ako se oko igre sakupi dovoljni broj igrača (a već ih ima više od 200.000!) ona može pomoći u razvoju proteina više nego – jedno superračunalo, kako objašnjava profesor Zoran Popović.

A nova verzija te igre bori se protiv koronavirusa. „Ako možemo dizajnirati protein koji se veže na ovaj protein koronavirusa, mogao bi se upotrijebiti za blokiranje interakcije s ljudskim stanicama i zaustavljanje infekcije“, objašnjavaju autori.

Bez obzira što se radi o igri, njeni najbolji rezultati bit će isprobani u stvarnosti: testirat će ih i proizvesti sveučilišni Institut za dizajn proteina, potvrdilo je Sveučilište Washington na Twitteru.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas objavljeno da se pojavio deseti slučaj zaraze od koronavirusa, a u svijetu ih je gotovo sto tisuća – i više od 3000 smrtno stradalih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.