Znanstvena istraživanja, poput ovog, pokazuju da naši mobiteli imaju deset puta više mikroba od WC-a. I to ne od vašeg WC-a – on je čist, zar ne? – nego od prosječnog WC-a. A kakav je on, ne želite ni zamisliti…

Stvar je u navici. Ako ste ovih dana navikli da češće perete ruke – zbog zabrinutosti od koronavirusa – možda steknete još jednu korisnu naviku: redovito pranje i čišćenje mobitela. Jer, naši su mobiteli u pravilu prljaviji od naših ruku – i bilo čega drugoga, na nama i oko nas…

„Čišćenje vašeg mobitela je daleko učinkovitija preventiva od koronavirusa nego nošenje maske preko lica“, kažu stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema nekim istraživanjima, koronavirus će izdržati na plastici, staklu ili metalu do devet dana!

A prije nego što prijeđemo na stvar, i predložimo čime da očistite mobitel, da raščistimo čime ne treba čistiti mobitel. Ekran mu je naime pokriven slojem koji odbija nečistoće, tekućine i masnoće – a njega ćete oguliti primjenom većine tradicionalnih sredstava za čišćenje: sredstvima za pranje prozora, kuhinja ili posuđa, detergenta, sapuna, papira, sprejeva (uključujući one koji sadrže samo komprimirani zrak), sredstava za uklanjanje šminke, uklanjanje mrlja, kao i onih koji sadrže alkohol ili ocat.

Što onda uopće ostaje, pitate se? Odgovor je: voda. Doduše, ne bilo kakva nego destilirana – ali za nuždu će poslužiti bilo kakva: bolje nego nikakva! (U obratnom slučaju, kada ste kod kuće i/ili imate sve što vam treba, dobro će doći i specijalizirana sredstva: ona koja služe upravo za čišćenje ekrana – ali pazite, nisu sva (jednako) dobra: ona najjeftinija nisu za preporuku, pa radije kupite skuplje proizvode iza kojih stoje ugledni brendovi ili osobna preporuka.)

Osim vode (ili specijaliziranog sredstva) treba vam još jedna stvar: krpica. Pogađate, ne bilo kakva: obična, jeftina će oštetiti ekran (nevidljivo, ali osjetno!) – treba vam krpica od mikrofibre. Dakako, čista i čitava.

Prije nego što krenete čistiti mobitel, isključite ga. (Ovo nije obavezan korak, ali uz njega ste sigurniji.)

Vodu nemojte nanositi direktno na mobitel (osim ako je vodootporan – o tome ćemo kasnije) nego lagano ovlažite krpicu (tako da se ne cijedi s nje!) i pažljivo operite cijeli mobitel – ne samo ekran (njega, dakako, detaljnije, jer je najprljaviji) nego i kućište, kao i košuljicu, futrolu ili torbicu, ako ih koristite. Budite oprezni oko priključaka i rupica (za slušalice, USB…)

A u njima lako možete otkriti niti, komadiće tkanine, pijeska ili neke pete nečistoće (nećemo pitati koje – nemojte ni vi). Njih je najjednostavnije ukloniti sa samoljepljivom trakom (Scotch, selotejp). Za nečistoće koje se nalaze dublje u rupici iskoristite čačkalicu. Još bolje će poslužiti maleni, ručni usisivač, poput onog kojeg koristite u autu.

Vjerojatno ne moramo spomenuti, ali za svaki slučaj ipak hoćemo: pazite da vam ni najmanja kapljica ne sklizne u kakvu rupicu ili ispod poklopca. Ako se to ipak dogodi, skinite poklopac, okrenite mobitel tako da kapljica sama iscuri i ostavite ga na suhom mjestu. Ako to ne učinite, vjerojatno se ništa neće dogoditi – odmah: možda će mobitel početi otkazivati malo-pomalo, nakon par mjeseci, kada već zaboravite na ovaj incident…

Naravno, to ne vrijedi za sretnike koji posjeduju vodootporan mobitel. Njih ćete prepoznati po certifikatu kao što je IP67 (veći broj znači jaču a manji slabiju zaštitu). Koji god bio taj broj, imajte na umu da on znači samo to da ne morate paziti hoće li se mobitel ovlažiti prilikom čišćenja, ali ne znači da smije ostati vlažan. Dakle, nakon čišćenja obavezno ga prebrišite suhom krpicom.

Po običaju, Apple na svom webu nudi detaljne, korisne upute za njegu svojih uređaja – na hrvatskom. Ima ih i Samsung, a možda i proizvođač vašeg uređaja – provjerite.

A kako često valja prati i čistiti mobitel? Srećom, ne tako često kao ruke: dovoljno će biti da ekran povremeno otarete krpicom, a i to možete rjeđe – ako je zaštićen zaštitnim staklom ili folijom.

Na kraju, moramo spomenuti i specijalizirani gadget: PhoneSoap koji će sterilizirati vaš mobitel ultraljubičastim svjetlom.

A što je s tabletima, laptopima i ostalim računalima? Njih smo spomenuli i u naslovu, zar ne? No ostavili smo ih za kraj – jer je s njima ipak jednostavnija situacija. Vrijedi većina pravila koja smo spomenuli kod smartfona – čak su i jednostavnija, jer njihovi ekrani najčešće imaju manje osjetljive zaštite a i manje ih koristite van kuće/ureda – samo što imaju još jedan element koji je često prljav skoro kao ekran smartfona: tipkovnicu. Za njihovo čišćenje postoje posebna sredstva, i njih preporučujemo, jer je čišćenje tipkovnica (pogotovo bez specijaliziranih sredstava) krupan, dugotrajan zadatak. U nedostatku specijaliziranog sredstva, poslužit će i stara četkica za zube – čista: otarite sve ostatke s nje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.