Apple je danas, na virtualnoj tiskovnoj konferenciji bez prisustva novinara, predstavio novi model iPada Pro koji se -baš kao i njegovi prethodnici – zove jednostavno iPad Pro, ali zato donosi čitav niz noviteta.

Najveći novitet je lidar, takozvani optički radar koji laserskom zrakom mjeri udaljenost od objekata pred sobom – na skali koja se mjeri fotonima, dok mi se brzina mjeri u nanosekundama. Naravno da će ovaj novitet otvoriti nove primjene za iPad, ali već ga možemo koristiti za snimanje.

Novi iPad će se uvelike koristiti za proširenu stvarnost (AR)

Poboljšan je i ekran, kojega Apple nudi u dvije veličine – 11“ i 12,9“ – te zvuk koji dopire iz četiri zvučnika (te se automatski prilagođava prema položaju u kojim držite iPad) a snima se preko čak pet mikrofona za koje Apple navodi da su studijske kvalitete.

Novi iPad Pro će se u SAD-u i još 29 zemalja moći kupiti od slijedećeg tjedna po cijeni od 799 dolara (949 za 4G model) za manji, odnosno 999/1149$ za 12,9“ model. Te cijene vrijede za početne modele, sa 128 GB memorije, ali novi modeli nude se i s 256, 512 ili cijelim terabajtom. U svibnju će biti dostupan i dodatak: Magic Keyboard (sličan onome kojeg smo upoznali lani na MacBooku Pro) s trackpadom, prvim na iPadu, kojeg je Apple opskrbio novim mogućnostima kao što je promjena kursora u krug čim njime naiđete na link. Cijena je paprena: 299 odnosno 349 $, za 30 jezika (među kojima ne očekujemo hrvatski).

I iPad sad ima dvije kamere

Danas je predstavljen i novi model najprodavanijeg Appleovog računala – MacBook Air. Apple se hvali da je novi model dvostruko brži od prethodnika, a k tome donosi i dvostruko više memorije, novi Magic Keyboard i – niže cijene. One na američkom tržištu, gdje će se moći kupiti od slijedećeg tjedna, kreću od 999 dolara – ako niste pripadnik obrazovne zajednice, koja će ga platiti 899.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.