Američka tvrtka Lynk objavila je jučer kako je uspješno isprobala slanje poruke sa satelita na običan mobitel.

SMS poruka This is a test poslana je 24. veljače s jednog od tri Lynkova satelita u niskoj orbiti do ekipe koja ju je čekala u području slabog signala, ali još slabijeg šuma – u okolici Falklandskih otoka. Povijesna poruka primljena je na običnom Android mobitelu, bez ikakvog posebnog hardvera ili softvera. Istinabog, falilo joj je prva tri slova – glasila je s is a test – ali Lynkova je ekipa slijedećih dana višekratno testirala tehnologiju, a testove su verificirali nezavisni stručnjaci.

U međuvremenu je Lynk poslao i četvrti satelit – lansirao ga je SpaceX CRS-20 4. travnja (na slici) – a on sadrži još savršeniju tehnologiju za prijenos poruka.

Uz pomoć još nekoliko takvih satelita Lynk do kraja godine kani uspostaviti mrežu koja će običnim ljudima omogućiti primanje i slanje poruka s bilo koje točke na zemlji, pa i one bez ikakve pokrivenosti zemaljskim odašiljačima. Na mnogim mjestima – primjerice na otocima, u planinama, na moru – gradnja klasičnih odašiljača za mobilnu mrežu naprosto nije isplativa. Stoga tehnologija Lynka – koji se hvali da već pregovara s više od 30 mobilnih operatera – djeluje obećavajuće: ako se njihovi planovi ostvare, moći ćemo računati na 100% pokrivenost bez skupih i glomaznih satelitskih telefona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.