Nokia je danas predstavila nekoliko novih modela, među kojima je i njezin prvi model koji radi na 5G mreži, Nokia 8.3.

Nokia 8.3 se relativno kasno pridružila proizvođačima mobitela koji podržavaju slijedeću generaciju mobilnih mreža, ali zato se predstavlja kao „prvi doista globalni 5G mobitel“. Naime, s 5G-om mobilna industrija nije naučila lekciju da ljudi vole kad im mobiteli rade i u inozemstvu: golema većina 5G mobitela prve, pa i druge generacije radi samo na jednoj ili najviše dvije frekvencije, pa najvjerojatnije neće raditi na 5G mreži u roamingu.

Nokia 8.3

Nokia ističe i foto/video mogućnosti 8.3 koji donosi četiri kamere straga, sa Carl Zeissovom optikom, kadar snimati 4K video s filmskim efektima.

Nokia 8.3 se očekuje na tržištu ovo ljeto, po početnoj cijeni od 599 €.

Nokia 5.3

Za usporedbu, drugi novi model koštat će „samo“ 189 eura, a moći će se kupiti od travnja. Nokia 5.3 je nasljednik preklanjskog modela 5.1. Taj veliki mobitel nudi veeeliki ekran od 6,55“ i bateriju od 4000 mAh koja jamči dva dana uporabe, a za razliku od prethodnika koji je straga imao „samo“ jednu kameru – on ih broji četiri.

Nokia 1.3

Treći novi smartfon, Nokia 1.3, straga ima samo jednu jedinu kameru, ali kvalitetu fotografija poboljšat će Googleova tehnologija Camera Go. Možda pogađate: ovaj mobitel dio je Googleova programa Android Go koji jamči najnoviju tehnologiju po niskoj cijeni. I ona se očekuje u travnju, za samo 95 €.

Nova Nokia 5310

Danas je predstavljen još jedan telefon, ali ne smartfon. Obnovljena Nokia 5310, novi predstavnik serije Originals, jest remake modela iz 2007. Poput njega, radit će samo na 2G mreži (nagradno pitanje: sjećate li se kako se ona zvala? Odgovor: GSM). Na njemu stoga neće raditi smartfon aplikacije kao što je WhatsApp ali će odlično poslužiti za slušanje radio programa. Njega ćete moći primati i bez slušalica, jer dolazi s ugrađenom FM antenom te sa glavnim stereo zvučnicima – a bez brige, tu je i MP3 player. Na tržište stiže već od ovoga mjeseca, za 39 €.

Ovog mjeseca stiže i 007 brendirana Kevlar maska za mobitel – po početnoj cijeni od 19,99 eura za Nokia 7.2 i Nokia 6.2.

Posljednji novitet je da se HMD (tvrtka koja stoji iza brenda Nokia) jest HMDConnect.com, usluga koja će svjetskim putnicima omogućiti da uz pomoć posebnog SIM-a (kojeg će platiti deset eura) koriste data roaming za male svote (minimalno 5 €) pri putovanjima u neku od 120 zemalja svijeta – među kojima nije i BiH. Dakako, nema pretplate: uslugu plaćate samo kada vam zatreba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.