Nema nikakve sumnje da je korištenje mobitela jedna od najopasnijih radnji koje možete poduzeti dok vozite auto. To je strogo kažnjivo i nitko ne pravi pitanje oko toga. A da bi ipak mogli koristiti naše digitalne suputnike u vožnji. i ostati sigurni, osmišljene su cijele platforme: Appleov CarPlay i Googleov Android Auto. No najnovije istraživanje tvrdi da ni s njima niste sigurni.

Istraživanje je naručio IAM Roadsmart, britanska nevladina organizacija za sigurnost u prometu. A rezultati su, blago rečeno, šokantni.

Prosječno vrijeme reakcije vozača na zbivanja na cesti trajat će oko sekunde. Prema istraživanju IAM-a, reakcija će se nakon konzumacije alkohola – ali još uvijek u količini dopuštenoj u UK: 0,8 promila – usporiti 12%. Sada prelazimo na nedopuštene supstance: kanabis će usporiti reakciju na 21% a (sada se opet vraćamo na legalne radnje) hands-free razgovor preko mobitela na 27%. Još je opasnije, međutim, korištenje gore spomenutih sustava – Android Auta i CarPlaya: 30-36%. Sada se opet vraćamo na nedopuštene radnje: čitanje/pisanje SMS-ova u vožnji usporit će vrijeme reakcije za 35% a telefonski razgovor – držeći mobitel u ruci – za 46%.

Prema istraživanju, međutim, postoji i nešto što će usporiti vrijeme reakcije više nego upola – i to nešto je dopušteno – a to je korištenje AirPlay odnosno Android Auto sustava na klasičan način: prstom. Većina nas u Hrvatskoj i koristi te sustave na taj način, jer Alexa ili Googleov Assistant vjerojatno neće prepoznati glasovne naredbe koga želimo nazvati, kamo se želimo odvesti ili koju pjesmu želimo slušati.

izvor: IAM Roadsmart

Detaljno izvješće o rezultatima istraživanja može se preuzeti ovdje.

Trebamo li se zabrinuti? Iskreno rečeno, mi na digitalno.hr nismo sigurni. Nije da (ne) vjerujemo istraživanju, ali ono definitivno nije znanstveno provedeno. Za početak, uzorak je premali: istraživanje je provedeno na 46 vozača. A opet, nije da nas nije navelo na preispitivanje…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.