Digitalna fotografija je definitivno zahvalna zadaća za kreativne tipove, ali koje god softverske alate da koristite, još uvijek zahtjeva puno dosadnih postupaka koje lako mogu uništiti trud i ljubav koju ste uložili u fotografije.

Primjerice, crop – izrezivanje fotografije da bi stalo u određeni format. To je neophodno kada trebate stvoriti seriju fotografija a one dolaze iz različitih izvora – kada stvarate foto-album, slažete slike u digitalni foto-okvir, birate wallpapere ili kreirate kalendar… A problem je u tome što će mnoge fotografije ostaviti sasvim drugačiji dojam kad im uklonite „višak“. Stoga ćete morati potrošiti puno vremena na njihovo obrezivanje – uz upitan rezultat.

Tu uskače Croppola, besplatna usluga koja će uposliti umjetnu inteligenciju da vam automatski obreže fotografije na željeni format. Platit će ju jedino veliki korisnici, koji žele izrezati više od 500 fotografija mjesečno.

Usluga, koja je nastala u akademskoj zajednici Sveučilišta EPFL u švicarskoj Laussanei, kreirana je pomoću umjetne inteligencije koja će na vašoj fotografiji prepoznati osobe, boje i objekte za koje ćete vjerojatno željeti da ostanu u kadru.

Vjerojatno – to je ključna riječ, jer nitko ne kaže da će Croppola uvijek izrezati fotku tako da ne izreže bitan dio. Po našem iskustvu, to će ipak poći za rukom gotovo uvijek – i stoga nam uštedjeti jako puno vremena!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.