Sigurno kod kuće imate barem jedan mobitel kojeg već odavno ne koristite ali žao vam je baciti ga u smeće (ili prodati ga za smiješnu svotu – za koju, ne tako davno, niste mogli kupiti ni torbicu za njega). S druge strane, sigurno imate i neki prostor kojeg bi rado nadgledali – garažu, prazan stan, vikendicu, skladišni prostor ili nešto peto (bebu?) – ali nikako da se odlučite kupiti alarm. Pa, ne morate: možete riješiti oba problema jednim udarcem – i pritom ne potrošiti ni lipu.

Rješenje se zove Alfred, a to je besplatan softver kojeg ćete instalirati na stari mobitel koji će ga pretvoriti u nadzornu kameru, kao i na novi mobitel s kojeg ćete nadgledati što vidi onaj stari – i po potrebi se oglasiti alarmom. Sve što vam treba je veza s internetom i struja.

Alfred će raditi na bilo kojem Android uređaju (5.0 ili novijem) ili iOS uređaju (iPhoneu, iPadu ili iPodu Touch) s iOS-om 8 ili novijim. Bilo koja kombinacija dolazi u obzir; čak možete i zamijeniti uloge uređajima. K tome, sliku s nadzornog uređaja možete provjeriti i s računala, preko web adrese http://alfred.computer.

Alfred Camera

Autori se hvale da instalacija traje 3 minute (na svakom mobitelu) a po našem iskustvu to i nije daleko od istine. Nakon uvodnih ekrana, morate unijeti svoju Google zaporku – ona služi za prijavu (a kasnije joj možete dodati i osobnu zaporku) – te odgovoriti na par pitanja, i spremni ste!

Alfred Camera

Pod Settings Alfred nudi podešavanje osjetljivosti detekcije pokreta, odabir kamere (prednja ili stražnja), uključivanje/isključivanje zvuka te dvije mogućnosti koje su na raspolaganju samo u Android, ne i u iOS verziji: automatsko uključivanje u slučaju restarta, kao i izbor razlučivosti (4:3 ili standardna).

U višoj razlučivosti – koja većini korisnika neće trebati – radit će tek ako se odlučite za verziju koja se plaća, a onda će ponuditi i zoom te čuvanje 30 dana snimki (inače vam je na raspolaganju samo par sati snimki).

Na drugom uređaju, koji služi za nadzor, nudi se još par mogućnosti, a među njima je posebno zanimljiv Trust Circle kojim možete dodati i drugim osobama mogućnost da nadziru sliku s kamere.

Kada se uvjerite da sve radi kako ste htjeli, i odaberete mjesto gdje će nadzorni mobitel ostati za stalno, moguće je da ćete ipak odlučiti potrošiti koju kunu: za stativ na kojom će mirno stajati (i davati mirnu sliku, te se aktivirati alarmom samo u slučaju stvarne potrebe) i eventualno za produžni kabel za USB (napajanje).

Alfred nudi i dvije dodatne mogućnosti koje većina konkurencije ne nudi (barem ne u besplatnoj varijanti): mogućnost dvosmjerne komunikacije – to znači da možete povikati na provalnika, ili otpjevati uspavanku bebi koja se probudila – te low-light filtar koji omogućuje rad i u (polu)mraku: idealno za nadzor bebe, ali i da provjerite što stvarno radi vaš kućni ljubimac kada se ugase svjetla.

Od alternativa, vrijedi spomenuti IP Webcam. Taj je program ruskog autora Pavela Hleboviča također besplatan, a dostupan samo na Androidu. Nešto je kompliciraniji za uporabu ali nudi dodatne mogućnosti kao što je aktivacija u slučaju zvuka (Alfred snima zvuk ali on neće aktivirati alarm), dulje i lakše snimanje na cloud te rad bez interneta, preko Wi-Fi mreže.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.