Što je to umjetna inteligencija? Najkraće rečeno: to je pojam kojeg je gotovo nemoguće objasniti. A još je teže objasniti kako (sve) ona utječe na naš svakodnevni život te predvidjeti kako će se situacija oko nje razvijati.

Na engleskom govornom području, običaj je da se pojmovi važni za društvo objasne „od A do Z“. Takva objašnjenja nisu namijenjena (pred)školskoj djeci, nego odraslima – premda se rade maksimalno jednostavno, tako da ih i dijete može shvatiti.

Google je danas objavio A to Z of AI, pojmovnik umjetne inteligencije kojeg je uredila profesorica Gina Neff s Oxfordskog instituta za internet.

“Odabranih 26 tema nikako ne pokrivaju sve teme, ali predstavljaju dobro mjesto za početak”, kažu autori.

Pokrivene teme su raznorodne: primjerice fake pokriva pitanja korištenja AI tehnologije za stvaranje lažnih slika i lažnih vijesti a journalism razmatra hoće li „roboti“ umjetne inteligencije istisnuti žive novinare.

Googleov potez nadovezuje se na akciju finske vlade koja je, kako smo pisali, pokrenula online tečaj o umjetnoj inteligenciji koji se pokazao toliko zanimljiv i zabavan da je privukao šesteroznamenkastu publiku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.