Bez obzira na blokadu američke administracije, zahvaljujući kojoj više nije drugi najveći proizvođač mobitela na svijetu (prestigli su ga Apple i Xiaomi), Huawei i dalje pretendira proizvoditi najbolje mobitele na svijetu. A najjači od njih predstavljen je danas: Huawei P40.

Predstavljena su tri modela: „običan“ P40, P40 Pro i novi odličnik P40 Pro Plus.

Prvo što ćete na njima primijetiti je vrlo tanak okvir oko ekrana koji je zaobljen oko sva četiri ruba. Ekran je AMOLED, veličine 6,1 odnosno 6,58“ na dva jača modela kojima je osvježenje (refresh rate) podignuto na 96 Hz.

Sve skupa pokreće novi, najjači Huaweijev procesor Kirin 990, s minimalno 8 GB RAM-a i 128 GB memorije za pohranu, što se može „podebljati“ memorijskim karticama – ali ne standardnim, mikro SD, nego Huaweijevim vlastitim NM karticama.

Prednja kamera zauzima dio ekrana u lijevom gornjem uglu, a nudi optički zoom, 32 megapiksela i impresivni f/2.2. Optičku stabilizaciju nudi i glavna kamera straga, od 50 MP, sa čitavim nizom novih tehnologija koje ćemo tek upoznati: RYYB, 4-in-1 pixel binning te rekordni f/1.9. Tu su i telefoto te ultraširoka kamera (jedina od te tri koja nema optički zoom). Pro verzija ima još jači zoom – 5x – a Pro Plus čak 10x na dodatnoj, periskopskoj kameri, s tim da obje imaju i time-of-flight senzor.

Prvi dojmovi kažu da možemo očekivati najjaču kameru na mobitelima, te da je vjerojatno riječ o najjačem mobitelu uopće. Dakako, veliki minus mu je nepostojanje legalne podrške za Googleove aplikacije: Gmail, Google Karte, YouTube, Chrome i ostale Googleove aplikacije moći ćemo instalirati tek uz nešto snalažljivosti – ili pristati na alternativna rješenja koja Huawei nudi u vlastitoj AppGallery.

Službena cijena i datum izlaska nisu objavljeni, a neslužbeno se spominju cijena od 800/1000 eura i datum 7. travnja za prva dva modela te 1400 € u lipnju za Pro+.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.