Nove čipove za bežične slušalice najavili su Qualcomm i Samsung – dva vodeća proizvođača – gotovo istodobno: jučer i danas.

Veću pozornost osvojio je Qualcomm sa svojim rješenjem QCC304X koje je namijenjeno jeftinim uređajima (ne najjeftinijim, u njih se ugrađuju čipovi no name dalekoistočnih proizvođača). Njima će omogućiti da ponude ono što je dosad bilo rezervirano za skuplje uređaje: uklanjanje buke (noise cancellation). Poseban sklop brine se za to, a pritom ne troši bateriju previše – ona može izdržati do 13 sati neprekidnog rada. Maleni čip je namijenjen malenim, in-ear slušalicama.

Čip koristi tehnologiju Qualcomm TrueWireless Mirroring koja omogućuje stvarnu bežičnost – drugim riječima, slušalice nemaju kabel između lijevog i desnog uha – a neće prestati raditi ako uklonite slušalicu iz jednog uha.

Qualcomm je predstavio i QCC514X, čip namijenjen slušalicama srednje klase, s istim mogućnostima, plus sklopom koji preko mikrofona prati kada ćete izdati naredbu virtualnom asistentu kao što je Alexa, Siri ili Google Assistant. Na slušalicama s jeftinijim čipom asistenta ćete morati pozvati tako da pritisnete tipku.

Samsung je pak jučer predstavio MUB01 čip, također namijenjen True Wireless slušalicama (bez kabela između lijeve i desne slušalice) te također obećava dugi rad na baterije. Nudit će se u paru s MUA01, koji je namijenjen za žično ili bežično punjenje slušalica, a toliko je malen da stane u kutiju slušalica. Inače, oba čipa su već doživjela premijeru na tržištu: ugrađuju se u Galaxy Buds+ slušalice, predstavljene paralelno sa S20 mobitelom.

1 komentar

  1. meni su najbolje slusalice sa active noise cancellation-om Huawei Freebuds 3, imaju odlican zvuk i ANC, te tap kontrole. ne odvajam se od njih

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.