Internet vam se vuče kao krepana mačka? Radi sporo, pa stane? Ako sumnjate da netko krade vaš internetski promet, pokazat ćemo vam kako da ga eliminirate.

Najpopularniji alat koji provjerava postavke bežičnih mreža je Fing. Možete ga preuzeti ovdje za Android a ovdje za iOS.

Uporaba je savršeno jednostavna: odaberite Devices (krajnje lijeva stavka na dnu ekrana) i Fing će automatski pretražiti mrežu na koju ste spojeni i ispisati sve uređaje koji su na nju spojeni.

Vjerujemo da će se na spisku pojaviti par uređaja koji vam nisu poznati – ali dajte si vremena, kliknite na njih, pogledajte detalje pa ćete među njima prepoznati mobitele, računala i gadgete ukućana/kolega. Tek ako ste sigurni da ste našli uljeza, odaberite Remove device – i taj uređaj će biti izbačen s mreže.

Fing dakako ima još mogućnosti, no one nam sada nisu potrebne. Nažalost, među njima nema mogućnosti da ubuduće automatski s mreže izbacite uljeze: ako želite osigurati da vam se nezvani gosti više ne pojavljuju, trebat će zaroniti dublje – u postavke vašeg routera.

U njih ćete ući tako da kao web adresu upišete web adresu routera (naći ćete ju tako u adresno polje vašeg web preglednika upišete brojčanu adresu uređaja koji je prvi na spisku Finga; pored njega je ikona zastavice – u našem primjeru (na gornjoj slici) to je 192.168.0.1.).

Ako se ne možete sjetiti korisničkog imena i zaporke kojima pristupate sučelju routera, potražite ih u dokumentaciji koju ste dobili od vašeg davatelja usluge pristupa internetu (providera).
Zatim, provjerite je li vaša Wi-Fi mreža uopće zaštićena zaporkom – ako nije, nemojte se čuditi što se stalno pojavljuju novi uljezi; samo dodajte zaporku. Ako ju imate, vrijeme je za njenu zamjenu… Odaberite neku koja nije jednostavna a ipak je lako pamtljiva (vama i ukućanima/kolegama) –  već smo pisali o tome kako ju odabrati.

1 komentar

  1. Izdvojio bih još i WiFi Analyzer aplikaciju koju sam skinuo sa Huawei AppGalleryja s kojom mozete isto tako provjeriti koji uredjaji su spojeni na vasu wifi mrezu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.