Zbog situacije s koronavirusom, sve platforme koje nude videopozive doživjele su pravi boom – ali nejednaki. Možda najmanji rast popularnosti doživio je Skype – dugo godina najpopularniji program te vrste. No otkako je Microsoft kupio taj softver, kao da nije znao što bi s njim: u više navrata je mijenjao njegove mogućnosti, kao i ciljnu publiku. Kao rezultat toga, Skype je privlačio sve manje korisnika, a i postojeći ga sve manje koriste. Microsoft kao da je odustao od poslovnih korisnika, kojima je umjesto Skype for Business ponudio Teams. A sada, kada je Teams zbog situacije oko koronavirusa doživio ogromnu ekspanziju, Microsoft je najavio i Teams za ne-profesionalnu uporabu.

Skype je na konkurenciju unutar vlastite kuće odgovorio nudeći Skype Meet Now, mogućnost da organizirate videokonferenciju ili sastanak na najjednostavniji način, u par poteza. Postupak je maksimalno jednostavan ne samo za domaćina nego i za sve pozvane: oni ne samo da se ne moraju registrirati na Skype (što je bilo moguće i prije, ali Skype to nije isticao) nego ne moraju ni koristiti Skype softver: mogu pristupiti preko weba (na računalu, koristeći Chrome ili Edge – ovdje).

K tome, jednostavno je zamutiti pozadinu (kod kuće ste, a niste pospremili?), prikazati i podijeliti neki dokument, pregledati snimku konferencije koja će se automatski snimiti na Microsoftov server…

Zoom

Onima koji su koristili Zoom, sve će to zvučati poznato – jer sve te mogućnosti nudi i Zoom. Upravo je ta platforma doživjela najveći boom u doba koronavirusa: od 10 milijuna krajem prošle godine narasla je do više od 200 milijuna tri mjeseca kasnije, no u posljednje vrijeme joj se stalno pronalaze novi sigurnosni propusti – kako priznaje i sam Zoom.

Popularnost je narasla i drugim konkurentima: tako je Google povećao maksimalan broj korisnika u videokonferenciji na svojoj platformi Duo na 12 (a zove se Duo!) a golemi rast popularnosti doživio je i Houseparty, u vlasništvu proizvođača igara Epic Games.

Houseparty

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.