Vatrogasci su u četvrtak dva sata gasili veliki požar na tornju mobilne mreže u Birminghamu koji je, kako tvrde očevici, namjerno podmetnut. U međuvremenu, izbili su požari na još tri tornja, u Liverpoolu, Merseysideu i Belfastu.

Nije službeno potvrđeno jesu li požari namjerno podmetnuti – čak se ne spominje ni jesu li to 5G tornjevi ili „obični“ 4G – ali čini se da nije slučajnost da su požari izbili baš kada su se proširile teorije o smrtonosnoj bolesti kao posljedici razvoja nove generacije mobilnih mreža.

U svega par dana, glasine da je 5G kriv za pojavu koronavirusa preplavile su društvene mreže, posebice u Velikoj Britaniji, a odnedavno i u SAD-u. Te teorije šire čak i slavni, kao što je glumac Woody Harrelson i pjevačica M.I.A. te nekoliko britanskih TV zvijezda. Naravno, teorije navode različite uzroke „zavjere“ (ili, još češće, uopće ne raščlanjuju uzroke) a ne pomažu ni zdravorazumski argumenti kao što je rasprostranjenost bolesti u Iranu i Japanu, gdje uopće nema 5G mreže.

„Apsolutno sam zgrožen time da ljudi poduzimaju akciju protiv infrastrukture koju koristimo da bi odgovorili na ovu zdravstvenu ugrozu“, izjavio je prvi čovjek britanskog zdravstva Steve Powis, istaknuvši kako doktori koriste mobilne mreže u borbi s koronavirusom.

Dva britanska mobilna operatera potvrdila su da su napade na četiri tornja mobilne mreže izveli pristalice teorija zavjere, a britanska je vlada potvrdila da razgovara s društvenim mrežama da ograniče širenje teorija o povezanosti 5G-a i koronavirusa. Facebook je već uklonio nekoliko grupa koje su pozivale na rušenje 5G tornjeva, javlja BBC.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.