Mogućnosti naših mobitela napreduju vratolomnom brzinom – ono što je danas normalno do pred koju godinu ne bi mogli ni zamisliti. To pogotovo vrijedi za kamere: nevjerojatno je kakve je fotografije i video kadar snimiti vaš mobitel – i to sam, uz pomoć umjetne, a ne naše, inteligencije. S druge strane, snimanje zvuka je ostalo manje-više isto; mikrofoni su možda i bolji nego na mobitelu kakvog ste koristili pred par godina, ali kvaliteta zvuka se nije značajno promijenila.

Tu uskače Dolby: tvrtka koja se desetljećima trudi (p)ostati nezaobilazna kada je u pitanju snimanje zvuka. Kako danas sve snimamo na mobitelima, želimo snimati i zvuk – a za to nam se nude različite profesionalne aplikacije, za koje su možda čuli profesionalci, ali ne i mi, obični ljudi. A tu je svoju šansu uočio Dolby. Svojom aplikacijom Dolby On želi zauzeti poziciju kakvu ima Adobe Photoshop među softverom za obradu fotografija: poziciju nezaobilaznog alata kojeg svi poznaju kao najboljeg svoje vrste. A baš kao Photoshop, i Dolby On je rađen tako da bude maksimalno jednostavan za uporabu za “obične ljude”, a nakrcan alatima za profesionalce.

Dolby On

Dolby On

Snimanje i obrada zvuka

Drugim riječima, Dolby On je namijenjen i profesionalnim glazbenicima kojima će omogućiti da ostanu u kontaktu sa svojim fanovima tako da im nešto odsviraju uživo preko interneta, ali i amaterima koji uopće ne sviraju niti pjevaju – samo žele snimiti svoja razmišljanja i podijeliti ih sa znancima. U oba slučaja, Dolby On će im omogućiti prijenose uživo (preko Facebooka, Instagrama, Soundclouda i Twitcha – s tim da sve te mogućnosti još nisu dostupne u Android verziji, koja je u beta fazi) kao i snimanje (i naknadnu obradu) zvuka koji se može pohraniti u maksimalnoj kvaliteti, kao .wav datoteka.

Dakako da će aplikacija automatski primijeniti ono po čemu je Dolby najpoznatiji: redukciju šuma. Uklonit će neželjene zvukove, bilo da se radi o fenu kojim vaša prijateljica u susjednoj sobi suši kosu, ventilatoru kojeg ste zaboravili isključiti ili nečem trećem, jednako neželjenom. Isto tako, Dolby on će automatski “ispeglati” zvuk pomoću vlastite dinamičkog EQ tehnologiji, prilagoditi zvuk prema karakteristikama prostorije u kojoj snimate te proširiti stereo sliku tako da se jasnije čuje svaki instrument, zasebno, ili da se pojača glas govornika. Primjerice, ako “shvati” da snima govornika (ili dva), On će istaknuti govor a utišati sve ostalo. Tu su i druge automatske mogućnosti kao što je de-essing (“peglanje” piskutavih izgovora slova čžš ili zveckavih czs) ili normalizacija (ujednačavanje glasnoće) a snimkama možete dodati fade-in/out (postupno poglašavanje i stišavanje).

Da zaključimo: ako vam je stalo do kvalitete zvuka, nabavite ovu aplikaciju dok je je još besplatna! 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.