Toliko smo navikli na tipke da nam je teško zamisliti jednostavniji način za upravljanje uređajima oko nas. Znanstvenici MIT-a su izumili jedan takav!

Sprayable User Interface je tehnologija koja omogućuje da doslovce nanesete („našpricate“) boju zračnim kistom na bilo koji objekt, i on će funkcionirati kao tipka. Štoviše, može poslužiti ne samo za paljenje i gašenje (svjetla, primjerice) nego i kao klizač (primjerice, za podešavanje glasnoće zvuka). Ne zahtjeva dodir: može se podesiti da samo mahnete rukom ispred „tipke“. A može se nanijeti bilo gdje: ne samo na zidove nego i na namještaj (zašto ne bi ugradili daljinski upravljač na svoju sofu), pa i na vlažni okoliš (na pročelje zgrade, ili u bazen). Dakako, može biti i potpuno proziran.

Tehnologija je još uvijek prilično komplicirana za uporabu pa njeni autori ne predviđaju kada ćemo je moći nabaviti, no ne prezaju od zamišljanja budućnosti u kojoj ćemo ju koristiti ne samo kod kuće, na poslu i u školi nego i na javnim prostorima – umjesto golemih ekrana kakve možemo vidjeti u SF filmovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.