U rijetkom primjeru suradnje, dva velikana svijeta tehnologije u petak su najavili suradnju a jučer su na tiskovnoj konferenciji objavili detalje o zajedničkoj borbi protiv koronavirusa – i budućih pandemija.

Akcija Googlea i Applea odvijat će se kroz dvije etape. U prvoj, koja će trajati do slijedećeg mjeseca, dvije će tvrtke predstaviti programsko sučelje (API – svaki svoje ali međusobno kompatibilno) koje će zdravstvenim vlastima omogućiti da svoje aplikacije izgrade ili nadograde tako da preko mobitela prate tko s kim dolazi u kontakt.

Tako bi, u slučaju da vam se približi osoba koja je pozitivna na COVID-19, smjesta dobili upozorenje na vaš mobitel. No takav scenarij je moguć samo pod tri uvjeta: prvo, da nadležno zdravstveno tijelo izda rješenje o pozitivnom statusu na odgovarajućoj aplikaciji; drugo, da zaražena osoba nosi sa sobom mobitel i treće: da pristane dijeliti takvu informaciju.

I Apple i Google naglašavaju da će dijeljenje informacija biti dobrovoljno – da nitko ne mora dijeliti informacije o svojoj lokaciji ako to ne želi – te da će vlasnici mobitela ostati anonimni: da nitko, pa ni Apple i Google, neće doznati njihov identitet ako odluče dopustiti dijeljenje podataka o svojoj lokaciji. No iz dodatnih objašnjenja koja su američki mediji dobili na tiskovnoj konferenciji jasno je da će to manje ovisiti o Appleu i Googleu a više o (zdravstvenim) vlastima te da će one moći odlučiti hoće li uopće čuvati privatnost onih koji se pokažu kao pozitivni.

S druge strane, jasno je da bi podaci kakve mogu prikupiti tehnološki divovi (na njihovom softveru radi gotovo 100% mobitela) mogle biti od koristi i znanstvenicima i zdravstvenim vlastima u borbi protiv širenja bolesti.

Tehnologija koja će se koristiti za prijenos podataka između mobitela je Bluetooth Low Energy. Ona radi samo na novijim mobitelima a štedljiva je prema baterijama.

U drugoj etapi, nakon svibnja, Apple i Google će ugraditi nove tehnologije u svoje operacijske sustave i nadogradnje koje se automatski distribuiraju na mobitele.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.