Nedostaju vam drugi ljudi? Prijatelji, rodbina, znanci, kolege – pa čak i oni za koje ste mislili da vam neće nedostajati? Naravno da da – a kako ostati u kontaktu s njima? Znate već kako: preko softvera za virtualne sastanke! Jedino pitanje je: koji od tih softvera odabrati?

Priznajemo: za mnoge od nas to je pitanje čisto virtualno – jer su drugi odabrali za nas, a mi smo se već navikli na njihov izbor. No možda smo znatiželjni – pitamo se koji je izbor najbolji – ili naprosto nismo zadovoljni (nametnutim) odabirom.

Zoom

Zoom je relativno novi igrač, za kojeg većina nas donedavno nije ni čula – jer je još lani imao 10 milijuna korisnika, da bi taj broj prošlog mjeseca narastao na 200 milijuna. Zoom je originalno namijenjen u prvom redu poslovnim korisnicima, za održavanje poslovnih sastanaka, seminara i online predavanja. No u ovoj krizi doživio je golemi rast popularnosti, zahvaljujući ponajviše tome što je jednostavan za uporabu. Pomoglo je to što je Zoom raspoloživ za sve popularne platforme (Windows, macOS, Linux, iOS, Android – a dostupan je i preko weba, bez instalacije softvera) te to što se može koristiti besplatno, uz razumna ograničenja (grupni sastanci s do 100 sudionika, trajanja do 40 minuta).

Zoom

No kako je naglo porasla njegova popularnost, tako su naglo isplivali i njegovi sigurnosni propusti: od slanja podataka o korisnicima Facebooku, preko neželjenih upada nezvanih gostiju na sastanke (što je postala takva pošast da je dobila i svoj naziv: zoombombing, a na nju je reagirao čak i FBI), zatim otkrića da Zoom ne koristi zaštitu podataka kakvu reklamira, otkrića još dva propusta, pa još jednog, drugog, trećeg, četvrtog, petog… a sve to u par dana! Protiv Zooma se okrenula i američka obavještajna zajednica a nakon toga, Zooma su se odrekli mnogi: od državnih tijela u SAD-u, Tajvanu, Singapuru, Australiji i Njemačkoj, do kompanija kao što su SpaceX i Google. S druge strane, Zoom je prionuo na hitno rješavanje problema: čelnik tvrtke je obećao da će zaustaviti razvoj na 90 dana, dok se ne riješe svi sigurnosni problemi, te angažirao uglednog stručnjaka Alexa Stamosa, bivšeg šefa sigurnosti Facebooka.

Zoom nudi najbolji odnos jednostavnosti uporabe i naprednih mogućnosti (koje možete koristiti i u besplatnoj verziji) no svakako savjetujemo da pripazite na sigurnost. Ako je maksimalna sigurnost neophodan uvjet – jer strahujete da se netko ne dočepa povjerljivih poslovnih informacija (ili naprosto želite ostaviti takav dojam) razmislite o sigurnijoj alternativi.

Microsoft Teams

A kada spominjemo alternative, prvo što nam pada na pamet je Microsoft Teams. Ta je platforma zabilježila rekorde: drugi najveći porast popularnosti za epidemije koronavirusa, a kao i ona koja drži prvo mjesto (Zoom) namijenjena je u prvom redu poslovnim korisnicima. Nastala je kao dio Office paketa, a zamišljena je kao pomoćni alat koji će korisnicima Microsofta 365 (bivši Office 365) omogućiti da međusobno lakše komuniciraju. Besplatna je (i uključena u skuplje Office pakete) a Microsoft tek najavljuje izdavanje Teamsa za privatnu, ne-poslovnu uporabu.

Microsoft Teams

Velika prednost Teamsa je, što je za razliku od gotovo čitave konkurencije, preveden na hrvatski. Čak je i službena web stranica prevedena na hrvatski.

Mana mu je ta što je malčice kompliciraniji za uporabu od Zooma, pogotovo ako inače ne koristite Microsoftov softver i usluge – jer Teams je po mnogo čemu reklama (ili pristojno rečeno: nadopuna) za njih.

No s porastom popularnosti, Microsoft kao da se predomislio oko Teamsa: osim što je najavio da će ga dodatno prilagoditi za privatne korisnike, objavio je savjete kako ga koristiti za rad od kuće i dodao par mogućnosti koje otprije nudi Zoom, kao što su custom pozadine.

Skype

Ako niste poslovni korisnik, Microsoft i dan-danas savjetuje da radije koristite Skype. Riječ je o softveru koji je nastao 2003. Osnovali su ga Šveđanin i Danac, premda je većina uprave bila iz Estonije a sjedište u Luksemburgu. 2005. ga je kupio eBay a 2011. Microsoft. Otprilike desetljeće i pol Skype je bio sinonim za internetsku (video)telefoniju, no Microsoft je dosta lutao u njegovom razvoju, pa ga današnje generacije uglavnom jedva poznaju.

Zahvaljujući vjerojatno ponajviše stari(ji)m korisnicima, Skype je i u današnje doba koronavirusa zabilježio rast, a Microsoft je nedavno podsjetio kako i Skype nudi mogućnosti usporedive sa Zoomom.

Skype

Microsoft je već umirovio Skype for Business u korist Teamsa, a za pretpostaviti je da će „običan“ Skype pustiti da jednostavno odumre kada izađe Teams za privatne korisnike – što je planirano već slijedećeg mjeseca.

Ostali

Tri gore predstavljena softvera su najpopularnija za videokonferencije, a ujedno su jedina tri koji su nude za svih pet najpopularnijih platformi za računala i mobilne uređaje (Windows, Mac, Linux, Android i iOS).

Sve ostale možemo podijeliti u dvije platforme: za osobnu uporabu i za poslovnu uporabu. Razlika među njima je tako izrazita da će svatko tko će pokušati koristiti ih u obje svrhe – ispasti neozbiljan.

Apple FaceTime
Apple FaceTime

U prvoj grupi su WhatsApp (s kojeg ne možete zvati s računala – samo odgovarati na pozive), Facebookov Messenger (koji je odnedavno dostupan i za računala, ali ne nudi baš ništa više nego na mobitelima), Google Hangouts (kojem se sprema mirovina; Google ga je već preimenovao u nekim verzijama u Google Meet, a navodno će i u ostalim), Google Duo (njemu ne prijeti mirovina; dapače, u današnje doba masovnih razgovora povećan je maksimalni broj sugovornika s 8 na 12), Viber (jedini osim gore spomenute tri je dostupan za svih pet najpopularnijih platformi, ali omogućuje videopozive samo jednoj osobi), Signal (također omogućuje video samo udvoje ali zato obećava maksimalnu sigurnost; koristi ga i Edward Snowden), FaceTime (samo za korisnike iPhonea i iPada) Houseparty (sve popularniji kod (naj)mlađih korisnika, osobito u Britaniji).

BlueJeans
BlueJeans

U drugoj grupi je softver za poslovne videokonferencije, a prepoznat ćete ga po tome što se plaća (premda neke možete neko vrijeme koristiti i besplatno – za probu, a neke i dulje, u doba korone) te po tome što je uglavnom dostupan samo za računala, što nije jednostavan za uporabu i što ga većina vaših kontakata najvjerojatnije ne koristi. To su Cisco Webex, BlueJeans, Demio, GoToMeeting

Cisco Webex

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.