Obično se hvalimo kada naš puk preuzme svjetske trendove. Pošto je Hrvatska najsiromašnija, a po mnogočemu i najzaostalija zemlja Europske unije, drago nam je kada se u Lijepoj našoj pojavi novitet iz naprednijih (čitaj: bogatijih) zemalja. A čini se da je Hrvatska osobito prijemčiva za trendove koji dolaze iz Velike Britanije. Primjerice, nogometni vandalizam: kod nas je buknuo kao malo gdje u svijetu a održao se još godinama nakon što je na Otoku iskorijenjen – nakon tragedije na Heyselu.

A sada je na djelu jedan novi svjetski trend koji se širi iz Velike Britanije. Riječ je o uništavanju odašiljača 5G mreže – zato što oni izazivaju COVID-19. O tome smo već pisali, a u međuvremenu se broj napada na 5G tornjeve popeo na više od dvadeset. Zanimljivo je da su i u Britaniji vandali navodno napali i nekoliko 4G odašiljača, misleći da se radi o 5G tornjevima – ali to nije ništa naspram onoga što se ovih dana dogodilo u našim krajevima. Preciznije, u Bibinju. Ondje se naime dogodio napad na odašiljače 5G mreže – jedan od prvih u svijetu, a izvan Britanije.

Čekajte malo, a otkud 5G mreža u Bibinju? Vjerojatno se to svatko zapitao – osim Bibinjaca. U tom gradiću u Zadarskoj županiji dakako nema 5G odašiljača. Nema ni 4G odašiljača: jasno da ga nitko razuman neće postaviti u samo mjesto. Pa što su onda napali tamošnji vandali? Odgovor: Wi-Fi „odašiljače“. Iste one koje imate kod kuće, ili u kafiću, obrtu ili tvrtki u kojoj radite, a koje koristite da bi se vi i vaši gosti bežično spojili na Internet. Ovi koji su stradali u Bibinju su tek nešto veći od njih, ali služe istoj svrsi: riječ je o opremi koje je općina dobila u sklopu akcije WiFi4EU u kojoj Europska unija poklanja opremu kojom se građani i turisti mogu besplatno spojiti na Internet.

Po toj logici, Bibinjski vandali su komotno mogli napasti i uništiti mikrovalne pećnice svojih roditelja – one imaju isto toliko veze i sličnosti s 5G odašiljačima koliko i Wi-Fi oprema.

Dobra vijest je da je vandalski čin obavljen pred sportskim centrom, na mjestu pod video nadzorom, pa policiji neće biti teško otkriti počinitelje. U malom mjestu kao što je Bibinje, vjerojatno se već zna tko su oni, a Općina u priopćenju uopće ne oklijeva naći uzrok tim događajima: to su „informacije da je Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal“.

Bibinje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.