Facebook će nam ubuduće na naslovnoj stranici (News Feed) ispisati upozorenje da smo pročitali lažnu vijest – i to samo u slučaju da smo ju lajkali ili komentirali.

Loša vijest je da nam Facebook neće reći koja je to lažna vijest bila – to moramo sami pogoditi, jer u međuvremenu će Facebook tu vijest (post) ukloniti. Umjesto toga, Facebook će uz upozorenje zakačiti link na istinite vijesti – primjerice na stranicu WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) posvećenu mitovima o koronavirusu.

Pandemija koronavirusa je dakako povod za uvođenje ove novosti ali poznavajući Facebook ne sumnjamo da će nastaviti s tom praksom…

Facebook će tako obilježiti štetne dezinformacije poput one da ćete virus ubiti tako da popijete izbjeljivač, ili tvrdnje da udaljavanje nije učinkovito u sprečavanju širenja zaraze.

Facebook, čini se, razlikuje štetne dezinformacije od „običnih“ dezinformacija: takvih je u ožujku pronašao 40 milijuna, i nije ih uklonio nego ih označio kao nepouzdan sadržaj. Kada bi vidjeli te oznake, 95% ljudi ne bi kliknulo na linkove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.