Nakon što je ranije tijekom ove godine predstavio Core procesore desete generacije za mobilna računala, danas su na red došli modeli za stolna računala.

Danas je predstavljeno čak 17 novih Core-S procesora. Novi modeli zastupljeni su u sve četiri linije: i9, i7, i5 i i3. Najjači novi model je i9-10900 koji se nudi u četiri varijante; sve četiri imaju po 10 jezgara i 20 niti a najjača od njih, 10900K (nezaključana) radi na 3,7 GHz, odnosno 5,3 uz Thermal Velocity Boost.

Intel tvrdi da novi procesor donosi 10-33% bolje performanse u igrama u odnosu na model prethodne generacije a 37-81% u odnosu na tri godina stare modele. Ubrzanje pri uređivanju 4K videa iznosi 18% odnosno čak 35%. Istodobno, cijene novih procesora su identične ili malo niže od prethodnika.

Intel Core i9

Vrlo slični podaci vrijede i za novi Core i7-10700 koji se također nudi u četiri varijante. Oni se očekuju na tržištu već tijekom svibnja.

Core i5 je najavljen u više novih izvedbi – čak šest, dok se s novim i3 modelima spuštamo do tri noviteta. Za jedne i druge ne znamo kada ih točno možemo očekivati na tržištu.

Nove procesore prate i drugi noviteti: dva nova čipseta (Z490 koji podržava overclocking i „običan“ H490), podrška za Wi-Fi 6 te Optane memoriju i dvokanalni DDR4-2933 RAM.

S druge strane, još uvijek nema podrške za PCIe 4.0, a novi procesori se još proizvode „prastarom“ 14 nm tehnologijom, dok AMD konkurente proizvodi 7-nanometarskom tehnologijom.

Intel Core i9

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.