USB danas koristimo za sve i svašta: punjenje baterija, sviranje (preko zvučnika i slušalica), spajanje tipkovnica… A uskoro ćemo ga koristiti i za spajanje monitora na računalo. To je dobra vijest, jer danas vlada šarenilo: različiti monitori i različita računala koriste različite priključke.

Čak i ako ih uspijete spojiti preko sveprisutnog USB-a, vjerojatno nećete dobiti najbolju moguću sliku. Da se to ubuduće izbjegne, VESA (udruženje koje propisuje standarde) je danas. objavila kako će USB 4 sadržavati podršku za novi standard DisplayPort Alt Mode 2.0.

Novi standard omogućuje spajanje čak tri 8K monitora istodobno (na 60 Hz) ili spajanje monitora kakvih danas još ni nema na masovnom tržištu: onih koji podržavaju 16K razlučivost (15.360*8.460). Ona zahtjeva prijenos podataka brzinom od 80 Gbps, a kako USB 4 standard omogućuje „tek“ 40 Gbps, to je riješeno tako da se kanal za primanje podataka preusmjeri za slanje podataka – jer, za prikaz slike na monitoru ionako trebamo samo jednosmjeran tijek podataka.

Prvi USB 4 uređaji moći će se kupiti pred kraj ove godine, ali VESA očekuje da će se prvi monitori koji podržavaju novi standard na tržište stići u 2021. godini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.