IDC je objavio rezultate svog redovnog istraživanja o globalnom tržištu mobitela koji pokazuju najveći pad ikad. Ipak, pad od 11,7% godišnje je manji od onog koji se očekivao!

Na prodaju je najviše utjecala situacija s pandemijom koronavirusa, koja je izbila u Kini, najvećem svjetskom tržištu, ali i najvećem svjetskom proizvođaču. Zbog pandemije, mnogi kineski proizvođači nisu mogli na vrijeme isporučiti komponente proizvođačima izvan Kine, što je dovelo do globalnih zastoja. Međutim, nakon smirivanja situacije u Kini, došlo je do oporavka i proizvodnje i prodaje smartfona, pa je pad tržišta ipak manji nego što se očekivalo.

No nema sumnje da će se globalni pad nastaviti: na dva najveća tržišta nakon kineskog – indijskom i američkom – razrješenje krize još nije na vidiku.

Od proizvođača, Samsung je zadržao uvjerljivo prvo mjesto (21,1%; godinu dana prije je držao 23%) premda mu je prodaja pala za čak 18,9%.

Drugi Huawei zabilježio je gotovo jednak pad od 17,1% ali ipak je uspio zadržati drugo mjesto, kojeg je krajem prošle godine nakratko povratio Apple. No Huawei je zabilježio golem rast na matičnom, kineskom tržištu pa je nadoknadio gubitak na američkom tržištu – s kojeg je prognan zbog sankcija.

Apple drži treće mjesto na globalnoj top-ljestvici, uz znatno manji, gotovo jedva postojeći pad od 0,4%. Kupci Appleovih iPhonea dolaze iz više klase, koja u ovoj krizi rijetko ostaje bez posla i primanja…

Četvrti na listi jedini ne bilježi pad, već porast prodaje (6,1%). To je Xiaomi, koji je u prvom tromjesečju ove godine po prvi put zabilježio dvoznamenkasti udio na tržištu. No za njegov rast ponajviše je zaslužan uspjeh na indijskom tržištu, gdje je broj jedan, a to je tržište sada blokirano.

Isti proizvođači drže prva četiri mjesta i prema istraživanju Counterpointa, koji je objavio rezultate jučer. I to istraživanje pokazuje da je u cijelom svijetu u prvom tromjesečju ove godine prodano manje od 300 milijuna mobitela – što je najslabiji rezultat još od 2014. godine. Razlike, međutim, počinju od petog mjesta, gdje je, po Counterpointu, ostao Oppo – dok IDC smatra da ga je premašio Vivo koji po njemu bilježi porast veći i od Xiaomija, dok po Counterpointu bilježi lagani pad.

Counterpoint nije, poput IDC-a, objavio Top 5 nego Top 10, a u njemu su još i LG te nekoliko kineskih tvrtki, među kojima najveći pad bilježi Lenovo – što Counterpoint objašnjava geografskim uvjetima: naime, dijelovi Kine koji su najviše pogođeni koronavirusom su upravo oni gdje Lenovo ima najviše proizvodnih pogona i vjernih kupaca.

Svoja vlastita istraživanja globalnog tržišta smartfona objavili su i Canalys te Strategy Analytics.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.