Airbus je danas . da će do kraja godine početi postavljati uređaje na kojima radi još od 2017., zajedno s malenim kalifornijskim startupom Koniku koji ima tek 20 zaposlenih. Ti će uređaji detektirati mirise i tako prepoznati eksplozivna sredstva.

Premda je čulo mirisa u nas ljudi relativno slabo razvijeno u odnosu na ostala čula (sjetimo koliko je razvijenije kod pasa i mačaka) svi pokušaji da se kreira „e-nos“ su do sada neslavno propali. Dapače, znanstvena istraživanja psećeg njuha napredovala su dalje od pokušaja da se napravi „njušeći robot“: tako su na Harvardu dokazali da će psi u ljudskoj mokraći nanjušiti rak prostate prije nego što ga otkrije bilo koja ljudima poznata tehnologija.

Taj detalj navodi Financial Times u članku koji otkriva puno više o novoj tehnologiji nego Airbus u svom priopćenju. Konikuova zasada još neimenovana tehnologija temelji se na kombinaciji klasičnih silicijskih čipova i živih tkiva koja su genetski modificirana tako da su im dodani receptori mirisa. „Ono što radi Koniku ne može proizvesti nitko drugi na svijetu“, komentira Airbusov sigurnosni stručnjak Julien Touzeau.

Airbus
© Airbus

Airbus će postaviti nova elektronička „njuškala“ ne samo u svoje zrakoplove nego i u europske zračne luke. Dakako, u doba koronavirusa, razmišlja se i o sljedećem koraku: modificiranju tehnologije kako bi ona umjesto eksploziva detektirala viruse – no da bi to bilo moguće, najprije treba razviti cjepivo protiv koronavirusa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.